Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Idén is sokakat értek hideg zuhanyként a felvételi ponthatárok megállapítása. "Érthetõ, ha ilyenkor elkeseredettek vagyunk, hiszen komoly munka elõzte meg a felvételit. Az eredmény pedig várat magára" - mutat rá Kiss István, tanácsadó szakpszichológus. "A nem ritkán már-már enyhe depressziós hangulat nem meglepõ a sikertelenül felvételizõknél. A túlhajszoltság, az érettségi izgalmai is most jönnek ki a jelölteken.

Pedig az érettségit követõ egy év nem csak "kényszerszünetnek" fogható fel. Több nyugati országban bevett gyakorlat a továbbtanulás elõtt önkéntesen kihagyni egy évet. Ezt az idõt önmaguk keresésére fordíthatják és elgondolkodhatnak a továbbiakon" - jegyzi meg Kiss István.

Szakképzettség nélkül csak rosszul fizetõ munka

Mindenesetre középiskolai érettségivel Magyarországon továbbra sem lehet karriert építeni. A Pályakezdõk és Diplomások Közvetítõ Irodájától kapott információk alapján érettségivel maximum havi bruttó 80-100 ezer forintot fizetõ, adminisztratív, irodai munkák csíphetõk meg. Rosszabb esetben maradnak a gyorsétterem-láncok minimálbéres pozíciói és a hasonlóan alulfizetett telefonmarketinges, árufeltöltõ munkák. Ezzel maguk a fiatalok is tisztában vannak, amit a Felsõoktatási Kutatóintézet felmérése is alátámaszt.

érettségivel maximum havi bruttó 80-100 ezer forintot fizetõ, adminisztratív, irodai munkák csíphetõk meg. Rosszabb esetben maradnak a gyorsétterem-láncok minimálbéres pozíciói és a hasonlóan alulfizetett telefonmarketinges, árufeltöltõ munkák.

A megkérdezett érettségizettek 90 százaléka úgy nyilatkozott: a középiskola csak  a felsõoktatás elõszobája. A felmérés arra is rámutatott: a frissen érettségizettek alig 1 százaléka regisztráltatja magát munkanélküliként. Ebben az is szerepet játszhat, hogy utoljára 1996 júliusa elõtt kaphattak munkanélkülit az érettségizett, szakképzettséggel nem rendelkezõ fiatalok. Az idegenkedést a regisztrációtól gyakran a hivatalok iránti ellenszenv is táplálhatja. Mégis célszerû az elõítéleteket félretenni.

Ingyenes OKJ-s képzések pályázhatóak

A Pályakezdõk és Diplomások Közvetítõ Irodája például  segítheti a továbblépést egy, a fiatal terveihez jól passzoló, Országos Képzési Jegyzékben szereplõ tanfolyam ajánlásával, állami finanszírozással.  "Középfokú végzettséggel, 200 nap munkaviszony hiányában, 25 éves korig pályakezdõnek minõsül a fiatal. Ebben az esetben például egy gimnáziumi, szakmát nem adó érettségivel már több, rendelkezésre álló, piacképes szakmai tanfolyamra pályázhat, ha regisztrált nálunk" - tájékoztat Hágen Tímea irodavezetõ. Mindehhez TAJ, adó-és lakcímkártya, személyi igazolvány, az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok- érettségi, és ha van, nyelvvizsga-bizonyítvány - szükséges. A képzések iskolarendszerben, napközben zajlanak. A tanulmányok idejére ráadásuk a hatályos minimálbérrel egyezõ támogatást, pluszban utazási költségtérítést is kaphat a fiatal. Számukra egyébként a képzések ingyenesek.

Óvatosan a menedzserképzésekkel

Juhos Andrea karriertanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezetõ partnere azonban felhívja a figyelmet: mindig megfontoltan, körültekintõen válasszunk a képzések közül. Ne horgonyozzunk le olyan tanfolyam mellett, amelynek a hangzatos elnevezés dacára nincsen munkaerõpiaci értéke. Intõ jel, ha a tanfolyam pusztán elnevezése alapján azonnal menedzsernek titulálja a képzés elvégzõjét, hiszen valódi menedzserré a gazdasági szférában eltöltött több éves tapasztalattal válhat csak valaki.

Ne féljünk kilépni az álláspiacra

A karriertanácsadó azt javasolja a frissen végzetteknek: ha nem vették fel õket az egyetemre/fõiskolára, ne késleltessék a kilépést a munkaerõpiacra. Tanácsos tehát a kimaradó évet a kiszemelt terület profiljához közel álló munkahelyen eltölteni. Az ügyvédnek, jogásznak készülõk például némi nyelvtudással már elhelyezkedhetnek egy ügyvédi iroda adminisztratív munkakörében. Itt beleláthatnak az ügyvédek mindennapjaiba: így még az újabb felvételi elõtt mérlegelhetik, nem volt-e elhamarkodott a pályaválasztás. A karriertanácsadó ismert olyan fiatalokat is, akik a sikertelen orvosi egyetemi felvételit követõen egy kórházban vállaltak munkát tapasztalatszerzés céljából.  Az itt átélt stresszes élmények hatására azonban hamar rájöttek, mégsem nekik való az orvosi pálya.

Sok az elhamarkodott pályaválasztó

A fentieket Kiss István tanácsadó szakpszichológus is megerõsíti: tapasztalatai szerint a nála megforduló kliensek mintegy kétharmadának az elhamarkodott pályaválasztás az egyik legnagyobb problémája.  Õk évek múlva döbbentek rá: rossz szakot választottak és az egyetem/fõiskola elõtt kihagyott évet inkább pihenéssel, a kiválasztotthoz közel álló területen folytatott gyakornokoskodással, nyelvtanulással kellett volna tölteniük. A nyelvtanulás hasznosságát Juhos Andrea is kihangsúlyozza: õ arra bíztatja a valamelyik piacképes nyugat-európai nyelven-például angolul, németül-már munkaképes szinten kommunikáló fiatalokat, hogy ne habozzanak nekivágni a külföldi munkavállalásnak! Au-pairként, baby- sitterként vagy a vendéglátóiparban vállalt néhány hónapos munkával nemcsak a nyelvtudás fejleszthetõ professzionális szintre: a fiatalon, idegenben vállalt munka késõbb az önéletrajzban is jól mutat majd. 

Ingyenes nyelvtanulás: csak a szakképzetteknek

Ha esetleg nem telne külföldi munkavállalásra, államilag támogatott nyelvtanfolyamokra a Pályakezdõk és Diplomások Közvetítõ Irodáján keresztül is lehet pályázni - erõsítette meg Hágen Tímea irodavezetõ. Ugyanakkor hozzátette: bár töretlen az érdeklõdés a különbözõ nyelvtanfolyamok iránt, még mindig ezt a területet övezi a legtöbb félreértés.

Támogatott nyelvi képzést ugyanis nem igényelhetnek a "sima" érettségivel rendelkezõk. Erre csak szakközépiskolát végzett, többnyire az érettségi megszerzése utáni egy évben a plusz technikumi, szakképesítést adó tanévet bevállalók pályázhatnak.

Náluk aztán a végzettségük piacképessége alapján dõl el, kaphatnak-e támogatást. "Például egy vendéglátó-eladói vagy szakács szakképesítéssel rendelkezõ fiatal, aki a késõbbiekben külföldön is építhet karriert, nagy valószínûséggel meg is kapja a támogatott nyelvi képzést "- tette hozzá.

A nyelvtudásra persze állami támogatás hiányában is érdemes pénzt áldozni a pályakezdõk szüleinek, ám ehhez többnyire nem kevés összeget kell fizetni. Budapesten például egy egyhónapos, beszédkészséget és gyakorlati kommunikációt fejlesztõ, heti 4-szer 4 órás angol tanfolyamért is 70 ezer forint körüli összeget kell fizetni.

(Takács Gabriella, HírTV)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó