Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tényleg meg akarták ölni Jézust a bölcsőben?

Igen, erről számol be Máté Evangéliuma. A zsidók királya, első Nagy Heródes a Három Mágustól megtudja, hogy egy új király született, akiben azonnal konkurenciát, illetve trónbitorlót lát. Úgy tesz, mintha ő is szeretné hódolatát kifejezni a gyermeknek, és megtudakolja tőlük az oda vezető utat.

Nem véletlen, álmukban értesülnek arról, hogy ezt ne tegyék meg. Erre az őrjöngő Heródes elrendeli Betlehem összes két év alatti fiú gyermekének a megöletését, hisz biztos akar lenni abban, hogy Jézus is közöttük lesz.

Borzalmas öldöklés következett, amelyet az „Ártatlanok lemészárlása” néven ismernek. Mindhiába, mivel Mária, József és a gyermek, akik álmukban figyelmeztetést kaptak, szamárháton Egyiptomba menekültek.

Máté itt egy izgalmas, fordulatos eseményről számol be. Végül a törékeny Jézus, az „igazi király” győzedelmeskedik a kegyetlen Heródessel szemben. Ez részben ennek az üzenetnek az értelme. Vajon milyen történelmi elemekre épül mindez? Az Ártatlanok lemészárlása ténylegesen megtörtént?

Az első keresztények, akik ezt az elbeszélést hallgatták, valószínűleg nem lepődtek meg Heródes eme újabb kegyetlenkedésének hírére. A rómaiak által Krisztus előtt 37-ben trónra helyezett uralkodó megölette hitvestársát valamint több gyermekét, mivel összeesküvésektől tartott.

Továbbá nagyon népszerűtlenné vált a magas rangú papok és vallásos zsidók körében, mivel görög minta szerint élt és nem tisztelte népe szertartásait.

Szintén a Bibliából tudjuk, hogy Jézus unokatestvérét, Keresztelő Jánost (Jean Baptiste) lefejeztette, miután az figyelmeztette: vérfertőző kapcsolatban él...

Szószedet az eredeti cikk alapján

  1. Trónbitorló=le  usurpateur

  2. Úgy tesz mint, aki=Il fait mine de

  3. Leborulni valaki előtt=Se prosterner devant

  4. Egy álom figyelmezteti őket, hogy ne tegyék=Un songe les avertit de n’en rien faire

  5. Borzasztó öldöklés következik=Une horrible tuerie s’ensuit

  6. Nagyon izgalmas színjáték=Un drame plein de suspense

  7. Támaszkodni valamire (történelmi adatokra)=S’appuyer sur (des éléments historiques)

  8. Nem lehet bizonyítékkal alátámasztani/megerősíteni=Impossible de confirmer

  9. Népszerűtlen valaki előtt=Être impopulaire auprès de...

  10. Valakit megbélyegezni valamivel/ ráfogni valamit=Coller quelque chose sur le dos de quelqu’un

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó