Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Le Cordon Bleu név egészen a XVI. századig nyúlik vissza. Ekkor alapította III. Henrik az egyik leghíresebb rendet Franciaországban: a Szentlélek rendjének szimbóluma egy kereszt volt, amely egy kék szalagon lógott.

Az ugyanazon nevet viselõ szakácsiskola a XIX. század végén jött létre. Alapítója Marthe Distel volt, a La Cuisiniére Cordon Bleu Magazine újságírója és kiadója. Elsõ fõzõbemutatójukon felállították a világ legelsõ elektromos tûzhelyét, amely óriási reklámot biztosított a magazinnak.

Ezt követõen szinte özönlöttek fõzõiskolájukba a leghíresebb szakácsok, késõbb pedig nemcsak séfek, de világsztárok is szükségét érezték, hogy megforduljanak itt - köztük Dustin Hoffman.

Ma a Le Cordon Bleu 29 intézményt mûködtet a világ 5 kontinensén, és évente húszezren végzik itt el szakács vagy cukrásztanulmányaikat. A tanárok Michelin-csillagos éttermek mesterszakácsai illetve cukrászai.

Nemcsak fõzni-sütni tanítanak itt - elég borsos áron - hanem az elkészült finomságokat a világ számos táján értékesítik.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó