Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Megdőlt az a korábban bizonyítottnak hitt tény, mely szerint a jelet egy 19. századi francia szabadgondolkodó alkotta meg.

Egy 1960-as évekbeli katalán anarchista ötlete volt a mozgalom világszerte ismert szimbóluma, a körbe fogott "A" betű - ez derült ki az Egy szimbólum története és váratlan sikerei című, fotókkal bőven illusztrált könyből, amely az Eleuthera olasz könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Egy 1960-as évekbeli katalán anarchista ötlete volt a mozgalom világszerte ismert szimbóluma, a körbe fogott "A" betű.

Az albumból megtudható, hogy tévedtek azok, akik úgy gondolták: egy 19. századi francia szabadgondolkodó, bizonyos Pierre-Joseph Prudhon az ötletgazda, valamint azok is, akik szerint ez a jel volt látható annak a spanyol milicistának a sapkáján, aki azáltal vált ismertté, hogy megfestették Buenaventura Durri köztársaságpárti vezető társaságában az 1936-39-es polgárháború idején. Ezek csupán városi legendák voltak - írta a Corriere della Sera című olasz lap, amely megszólaltatta az igazi szerzőt, Tomás Ibanezt, katalán menekültek anarchista fiát.

Ibanez elmondta, hogy 1964-ben Párizsban a körbe fogott "A" betűt javasolta szimbólumként a francia Fiatal Liberálisoknak. A jelnek kezdetben nem volt sikere, más francia anarchista mozgalmak nem is vették át. Két évvel később a milánói testvérszervezet, a Liberális Ifjúság fogadta magáénak, innen terjedt el egész Olaszországban. De tovább akkor sem jutott. 1968 májusában például Párizsban, ahol pedig akkor erősen fellendült az anarchista mozgalom, szinte soha sem jelent meg.

Csak az 1970-es években kezdett a jelkép ma már nehezen felkutatható csatornákon keresztül szabadon közlekedni a világban. Először csak a szabadelvű világban, majd a legelképzelhetetlenebb körökben: a punkoknál, a művészetben - mindenekelőtt a graffitiken - a divatban, a reklámban egészen addig, míg egy amerikai cég is méltónak találta hátizsákjai márkájának. Ez utóbbi a jel varázserejét bizonyítja, de a tömegfogyasztásra buzdító cégek falánkságát is. 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó