Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy idegen nyelv megismerése nem csupán praktikus előnyöket ad, de személyiségfejlődésed szempontjából is kedvező hatású. A szellemi frissesség megőrzése, a tanulással járó sikerélmény, idegen emberek és más kultúrák megismerése minden életkorban nagy élményt nyújt.

Valami új, valami más

A köztudatban meggyökeresedett tévhit, miszerint ötven felett már szinte lehetetlen új nyelvet elsajátítani, egyszerű badarság. Nyelvtanárokat kerestünk meg a kérdéssel, miért tartja magát ilyen makacsul ez a nézet, és több szakértő egybehangzó állítása szerint nem az életkori sajátosságokban keresendő a magyarázat. Bár bizonyos élettani folyamatok miatt ebben az életszakaszban valóban nehezebb a tanulás, az a megfigyelés, hogy az idősebbek nehezebben vállalkoznak egy-egy új nyelv elsajátítására, elsősorban az utóbbi évtizedek társadalmi átalakulásaival magyarázható.

Általános tapasztalat, hogy aki egy nyelvnek már birtokában van, könnyebben birkózik meg a második vagy esetleg további nyelvekkel is. Az ötven fölötti korosztályból jóval kisebb százalékban rendelkeznek biztos idegennyelv-tudással, így a nyelvtani konstrukciók megértésében és a szótanulásban is hátránnyal indulnak. A nyelviskolák oktatóinak beszámolóiból az is kitűnik, hogy akik régebben tanultak – jórészt orosz – nyelvet, azok nehezen tudnak elszakadni a már elavult olvas-fordít módszertől.

Bár a szavak tanulása ebben a korban valóban nehezebb, a nyelvtanulás eredményességében a motiváció a döntő. A nyitottság, más kultúrák, emberek megismerésének igénye és a stabil elhatározás minden életkorban a nyelvtanulás alapfeltétele.

A köztudatban meggyökeresedett tévhit, miszerint ötven felett már szinte lehetetlen új nyelvet elsajátítani, egyszerű badarság.

És hogy miért is szeretnénk nyelvet tanulni? A motivációk nagyon különbözőek, a nagy világnyelvek megismerése akár a munkádban is előnyt vagy feltételt jelenthet, de fakadhat abból a felismerésből is, hogy az interneten, könyvtárban vagy a tévécsatornák között egy másik nyelv birtokában mennyivel szélesebb körben válogathatsz a tartalmak között.

Személyes igények is közrejátszhatnak egy nyelv megismerésében. Egy új, országhatárokon átnyúló szerelem, egy idegen ajkú családtag vagy csak egy másik kultúra felfedezésének igénye mind-mind kellő motiváció lehet, hogy valami újat, valami mást is megismerhess.

Ha már tudod, melyik nyelv érdekel, mindenképpen tisztáznod kell még magadban néhány kérdést. Mennyire intenzíven szeretnél tanulni? Csupán olvasni szeretnél az adott nyelven, vagy beszélni is? Milyen anyagi áldozatot hozol a nyelvtudás megszerzéséért?

Magántanár

A magántanár kétségtelen előnye, hogy az igényeid szerinti intenzitással tanulhatsz, akár az otthonodba is szervezheted az órákat, és olyan időbeosztás szerint, ahogy kedved tartja. Jól át kell azonban gondolnod, mit is vársz a tanártól, és igényeid szerint kell keresned az igencsak bő kínálatból.

Vannak szuperintenzív, menedzsertípusú felkészítők, beszélgetős anyanyelvi tanárok és jó nyelvérzékű egyetemisták. Bizony nem könnyű igazán jó magántanárt találni, ezért célszerű próbaórát kérni, ahol eldöntheted: rokonszenves-e az illető, és megfelel-e neked a módszer, amellyel tanít.

Az árak is nagy szórást mutatnak, körülbelül 1000 és 4000 forint/óra között ingadoznak, sőt az óra néhány esetben 45 percet takar. A magántanár órabére függ az oktatott nyelvtől – a ritkább nyelvek drágábbak –, a tanítás helyszínétől és a nyelvtanulás jellegétől, így például az üzleti nyelv vagy bármely speciális témájú tanítás drágább. Ketten-hárman össze is foghattok, így – bár megoszlik köztetek a tanár figyelme – csökkenthető a nyelvtanulással járó költség.

Speciális, kevésbé elterjedt magántanítási módszer az online magántanítás. Ez a személyre szabott online módszer olcsóbb, mint a személyes találkozás útján való tanulás, viszont jellegéből fakadóan kevésbé gördülékeny a kommunikáció.

Nyelviskolák

Bár a nyelviskolák órarendje nem hozzád alkalmazkodik, esetleg nem is a szomszédban zajlik a kurzus, mindenképpen olcsóbb a magántanulásnál, ráadásul a tandíj 30 százalékát le is írhatod az adóalapodból. A nyelviskolai kurzusok általában 32 órásak, és 16 héten keresztül tartanak, 30–50 ezer forint körüli áron. Hozzá kell tenni azonban, hogy nehéz középértéket meghatározni mind az árban, mind az egyéb paraméterekben, hiszen összeszámolni is nehéz, hányféle és milyen típusú nyelviskola működik.

Vannak általános és intenzív kurzusok, léteznek gyorsított és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok, de megkülönböztetnek junior és senior nyelvcsoportokat is. Ez utóbbi lényege, hogy az oktatás lassabb, és a nyelvtanítás témakörei is az idősebb korosztály érdeklődéséhez igazodnak. A tanfolyamok óradíja 500 és 2000 forint között ingadozik, a nyelvtől, a kurzus hosszától és a csoport létszámától függően.

Nehéz eligazodni a valóban nagy számú nyelviskola kínálatában. Némileg megkönnyítheti a választást, ha a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete minősítését is figyelembe veszed a választásban. Az egyesület minősítése alapján honlapjukon Q betűvel jelölik azokat az intézményeket, ahol szakértőik magas színvonalúnak és eredményesnek ítélik a tanítást.

Online

A felmérések szerint kevésbé hatékony, és legfőképp nagy önfegyelmet kíván az online nyelvoktatás, hiszen ezzel a módszerrel magadat kell rávenned a rendszeres munkára. Ha elég erőt érzel magadban az önálló tanulásra, akár ingyenes, akár fizetős kurzusok között válogathatsz az onlinenyelvoktatas.lap.hu oldalon.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó