Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A chicagói Northwestern University kutatói 17 angol anyanyelvû személyen végezték el a kísérleteket. Miután mágneses rezonanciával megmérték Heschl-körük méretét, egy hangszigetelt kabinban háromféle tónusban elhangzó hat egyszótagos, kitalált szót kellett meghallgatniuk.

A szavakhoz, amelyeknek értelme a tónussal változott, jelentésüket ábrázoló képeket kaptak. A legnagyobb Heschl-körrel rendelkezõ kilenc személy megtanulta a szavak 97 százalékát, míg a többi csak a 63 százalékát. Volt, akinek ehhez az eredményhez 18-szor kellett azokat visszahallgatnia - írta a La Repubblica címû olasz napilap.

Van tehát összefüggés nyelvtanulás és biológia között. A múltban folytak olyan vizsgálatok, amelyek megállapították a kapcsolatot nyelvtanulási képesség és az agy felépítése között, a pontos területén azonban csak most sikerült megtalálni.

Az eredmény magukat a kutatókat is meglepte, mivel az agynak ezt a részét mindig a primer hangok felismerésével kötötték össze és nem a nyelv bonyolult rendszerével.

A kutatók hangsúlyozták: a kísérlet célja elsõsorban az agy mûködésének jobb megismerése volt, és nem kell senkinek sem kétségbe esnie, ha kisebb lenne a Heschl-köre, mivel kitartással és szorgalommal minden pótolható. A kísérlet eredménye pedig felhasználható a nyelvtanítás módszereinek fejlesztésére is. (Forrás: HVG)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó