Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Sokan döntenek úgy, hogy OKJ-s szakképesítést szereznek. Nem árt elõre gondolkodni, mi lesz azokkal, akik idén nem kerülnek be egyetlen felsõoktatási intézménybe sem.

A menetrend 

Idén több mint százhuszonötezren jelentkeztek érettségi vizsgára, közülük kilencvenhatezren felvételiznek valamely magyarországi felsõoktatási intézménybe. Az írásbeli vizsgák május 27-én, a szóbelik június 27-én zárulnak. Az elmúlt évekhez hasonlóan, a ponthatárokat júliusban tudják meg a felvételizõk.

Azok, akiknek nem sikerült az elsõ körben bekerülniük a megjelölt intézmények egyikébe sem, még reménykedhetnek a pótfelvételi lehetõségében. A jelentkezési lapok benyújtásának határideje augusztus közepén van, a lehetõségek a ponthatárokkal egy idõben, tehát júliusban kerülnek nyilvánosságra. A pótfelvételi eljárásban nem változnak a ponthatárok, azokat nem állapítják meg újra, hiszen csupán azokat a helyeket hirdetik meg, melyeket nem tudtak feltölteni az intézmények. Minden pótfelvételi eljárásban résztvevõ még a tanév kezdete elõtt értesítést kap a felvételérõl.

A felsõoktatási ponthatárokat július 24-én hirdetik ki. Elõször interneten lesznek elérhetõek a FISZ és Felvi honlapokon. Idén kilencvenhatezren jelentkeztek felsõoktatási felvételire, államilag finanszírozott képzésben szeptembertõl ötvenhatezer diák tanulhat, mesterképzésre háromezer-ötszáz államilag finanszírozott helyet szánnak, és tizenkétezer-ötszáz a felsõfokú szakképzésben tanulók száma. Összesen ennyi államilag finanszírozott hely van a felsõoktatásban. Az államilag finanszírozott felsõoktatásból huszonnégyezer diák maradhat ki. Õk jelentkezhetnek költségtérítéses képzésre, vagy dönthetnek úgy, hogy jövõre újra megpróbálják.

Ha nem vesznek fel

Dalma idén érettségizik, már túl van egy sikeres nyelvvizsgán és az írásbeli érettségiken is. A középszintû vizsgát választotta, három szakot jelölt meg - mindhármat államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is. „Valószínû, hogy valahova felvesznek. Elég jól sikerültek a vizsgáim, nyolcvan százalék feletti mindegyik írásbeli eredményem. Persze, elõre kigondoltam, mivel fogom eltölteni a következõ egy évemet, ha mégsem sikerül a felvételim. Mindenképpen tanulni szeretnék, a munka csak nyelvtanulással egybekötve képzelhetõ el.

A lánynak már van egy középfokú nyelvvizsgája olasz nyelvbõl, angoltudásán még szeretne javítani - ezért egy intenzív nyelvtanfolyamra is beiratkozna. "Ha külföld, akkor az olasz nyelvismeretemet felhasználva, de természetesen fejlesztve, akár munkát is vállalhatnék Olaszországban," fûzi hozzá. "Szívesen eltöltenék ott egy évet. De ami igazán érdekel, az a grafológia. Diploma kell, de utána mindenképpen grafológiát tanulnék. Így, ha semmi nem jön össze idén, valószínûleg OKJ-s képzésre jelentkezem, grafológusnak. Jövõre pedig minden bizonnyal újra megpróbálom a felvételit.” Dalma osztálytársainak többsége szintén nyelvtudását csiszolná a kimaradó évben. Önkéntes munkában vagy gyakornoki programban nem gondolkoznak, bár utóbbira, nincs is sok lehetõség egy szimpla érettségivel.

Szakképzés, nyelvtanulás, külföldi munkavállalás 

Akiknek a pótfelvételi sem sikerül, természetesen újra járhatnak érettségi elõkészítõre. Ezt azonban a középiskolájukban már nem tehetik meg, csak fizetõs tanfolyamokon. Javíthatnak jövõre érettségi jegyeiken, vagy választhatják az emelt szintû vizsgát a pluszpontok reményében. A többség nem haszontalanul szeretné eltölteni a hirtelen jött szabadságot. „A megcélzott pályához illeszkedõ szakképzés elvégzése, nyelvtudás bõvítése, külföldi munkavállalás elsõsorban nyelvtudás fejlesztése céljából, munkavállalás, érettségi elõkészítõ elvégzése a jegyek javítása céljából. Ezek a tipikus megoldások az egy év eltöltésére.”- összegezte a FISZ elmúlt évekbeli tapasztalatait Oroszlán Éva.

A megcélzott pályához illeszkedõ szakképzés elvégzése, nyelvtudás bõvítése, külföldi munkavállalás elsõsorban nyelvtudás fejlesztése céljából, munkavállalás, érettségi elõkészítõ elvégzése a jegyek javítása céljából. Ezek a tipikus megoldások az egy év eltöltésére.A szakképesítést adó tanulmányok megkezdésére több lehetõség is van. „A szakképesítést is kínáló felsõoktatási intézményekben az oklevél megszerzése után, két-három év plusztanulással a hallgató a diplomát is megszerezheti .”- mondta Makk Katalin, a PALLÓ Felnõttképzési Tájékoztató Szolgálat konzulense, hozzátéve, hogy akik OKJ-s képzés mellett döntenek, akár a pótfelvételi eredményének kihirdetése után is jelentkezhetnek, mivel a képzéseket lebonyolító intézmények, õsztõl indítják el kurzusaikat.

A régi-új OKJ

A régi OKJ folyamatosan alakul át az új rendszerre, amely átjárhatóbbá teszi a különbözõ képzési szisztémákat. Az új OKJ-rendszer lényege, hogy nem kell újra és újra elölrõl kezdeni a tanulást, mert a már megszerzett ismereteket elfogadják az új kurzusnál is. Szaknyelven szólva a 2006-os új OKJ képzési szerkezete modulokból épül fel. A cél az, hogy a tanulónak nem kell a már elõzetesen elsajátított tananyagot újra tanulni, ha egy másik, hasonló tananyaggal rendelkezõ szakképesítést kezd el.

Fontos változás az is, hogy könnyebb lesz az átjárhatóság az egyes szakképesítések között. Így gyorsabb, hatékonyabb és nem utolsó sorban, olcsóbb lehet a képzés. A moduláris felépítésnek megfelelõen újfajta szakképesítések is megjelentek. Az alap szakképesítéseknek elágazásai vannak, amelyekhez ugyanazok az alapismeretek szükségesek, melyek elsajátítása után specializálódni lehet. Így például az informatika szakmacsoporton belül, a multimédia-alkalmazás fejlesztõ szakképesítés tovább szûkíthetõ. A megadott elágazások között szerepel a web-designer vagy az e-játék fejlesztõ képesítés is.

Míg a felsõfokú OKJ-s képzések nem korhatárosak, addig azok, akik középszinten, nappali tagozaton szeretnének elvégezni valamelyiket, huszonkét éves koráig teheti ezt meg. Kivételt képeznek ez alól azok, akik általános iskolai tanulmányaikat a hetedik életévükben kezdték meg, vagy ha olyan szakképzésre jelentkeznek, ami hosszabb, mint két év. Fogyatékkal élõ vagy tanulási nehézségekkel küzdõ tanulóknak további három év áll rendelkezésükre. Az OKJ-s képzések költségeire kedvezményt illetve ingyenességet kaphatnak a fogyatékkal élõk, a GYES-en lévõk és a pályakezdõ álláskeresõk.

A legkedveltebb szakok évek óta ugyanazok. „Sokan választják a mérlegképes könyvelõ, a masszõr vagy a szociális gondozó és ápoló szakmákat. Ez utóbbit, a külföldi munkavállalás reményében preferálják a hallgatók,” tudtuk meg Makk Katalintól.

Természetesen minden évben akadnak olyan OKJ-s képzések, ahol a jelentkezõk csekély száma miatt nem indul meg az oktatás. A létszámon sok minden múlik és azt sem szabad elfelejteni, hogy költségtérítéses képzésekrõl beszélünk. Attól azonban nem kell tartani, hogy aki tanulni szeretne, lekésné a jelentkezési határidõt. „Biztos, hogy nem marad le senki.”- fogalmazott a felnõttképzési szakember.

(Forrás: Origo)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó