Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
A párizsi újsághoz eljuttatott 328 oldalas, "hétpecsétes", térképekkel és mûholdas felvételekkel is ellátott dokumentumok a francia titkosszolgálatok kémelhárítással foglalkozó szervének (DGSE) az al-Kaidáról 2000 júliusa és 2001 októbere között készített jelentéseit tartalmazza.
Köztük 2000 szeptembere és 2001 augusztusa között kilenc foglalkozik az Egyesült Államok ellen tervezett merénylettel. A 2001. január 5-re datált, az Iszlám radikálisok gépeltérítési terve címû ötoldalas jelentést a Le Monde szerint öt nappal késõbb kapta kézhez Bill Muray, a CIA párizsi irodájának akkori vezetõje. A feljegyzésben az áll, hogy "Oszama bin Laden szervezetének tagjai csecsen fegyveres csoportok valamint a tálib mozgalom képviselõinek együttmûködésével 2000 eleje óta készítenek elõ repülõgép-eltérítési tervet". Errõl az üzbég titkosszolgálat értesítette elõször Párizst, ahol 1995 óta mûködik az Oszama bin Ladent megfigyelõ csoport.
A jelentés szerint az al-Kaida egy, az Egyesült Államok és Németország között közlekedõ amerikai gépet tervezett Afganisztánba eltéríteni, amely Frankfurtból indult volna, ahol a terrorszervezetnek egy csoportja mûködött. A 2001 szeptember 11-i terrortámadás merénylõinek vezetõje, Mohamed Atta két évvel korábban a németországi Hamburgban létrehozott egy al-Kaida-sejtet.
A feljegyzés hét olyan légitársaságot említ meg, amelyek gépeire szemet vetettek. Köztük volt az American Airlines és a United Airlines is, amelyek járatainak eltérítésével az al-Kaida nyolc hónnappal késõbb végrehajtotta a csaknem háromezer halálos áldozatot szedõ amerikai merényleteit. A jelentésekbõl kiderül, hogy Bin Laden 2000-ben jelentette be, hogy következõ támadását az Egyesült Államok ellen repülõgép-eltérítéssel tervezi, de ekkoriban még több forgatókönyv is szóba került az al-Kaida vezetõi között. (Forrás: MTI)
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó