Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Átképzések, szakmai tanfolyamok, vállalati oktatás, nyelvtanulás, pályaorientációs tanácsadás – és még sorolhatnánk, mi minden minősül felnőttképzésnek. A leggyakoribb ezek közül a szakképzés, és a vállalati oktatás is folyamatosan teret hódít. A LifeLong Learning Magyarország Alapítvány kutatása a felnőttkori, illetve ezen belül is kimondottan az egész életen át tartó tanulást (LifeLong Learning) vizsgálta.

A kutatás egy hipotézise szerint a hazai munkahelyek még nem ismerték fel igazán ennek támogatásában a saját szerepüket. A képzési elképzeléseik inkább „csak” a szakképzések irányába hatnak. A felmérés ezt igazolta, vagyis a hazai vállalatokra, szervezetekre általánosan igaz, hogy állandóan hangoztatják ugyan az egész életen át tartó tanulás fontosságát, de ebben vajmi keveset segítenek, helyette inkább „megtűrik” azokat a dolgozókat, akik ezért tesznek is valamit. Sőt, akadnak olyanok is, akik igyekeznek bojkottálni a tudásszomjas dolgozók próbálkozásait.

Akadnak olyan vezetők is, akik igyekeznek bojkottálni a tudásszomjas dolgozók próbálkozásait.

A kutatásban részt vevő közel ötszáz fő véleménye alapján elmondható, hogy az egész életen át tartó tanulás fontossága számukra belső indíttatásból ered, amely mellett eltörpül a közvetlen anyagi haszonszerzés és/vagy a vállalati karrierépítés utáni vágy.

Számukra a LifeLong Learning főként a fejlődést, a megújulni tudás képességét jelenti. A válaszadók fele állítja: folyamatosan tanulni azért szükséges, mert ettől a saját értékünk növekszik a szemünkben, több mint egynegyedük pedig alapvető emberi szükségletként definiálta a tanulást. A mai kor emberének a sikeres élethez már nem elég az érettségi, hanem egy szakmát mindenképpen ismernie kell – így vélekedik a megkérdezettek több mint fele.

A legfontosabb motiváció maga a tanulás, a többlettudás, s csak ezután jön a nagyobb jövedelem és a tudatos karrierépítés. Ebből a felmérésből tisztán látszik, hogy az önálló – egyéni, az elektronika, az informatika eszközeit (CD, DVD, videokazetta stb.) felhasználó – tanulás helyett inkább választják a csoportos – nem iskolai jellegű –, gyakorlati, tréning típusú oktatást, továbbképzést és a személyes – két személy közötti kommunikáción alapuló – tanulást, tapasztalatcserét – állapítják meg a kutatás készítői.

Szerintük ebből az következik, hogy egy sikeres LifeLong Learning-programhoz biztosítani kell a csoportos és/vagy személyes tapasztalatcsere lehetőségét, fontos, hogy a tananyaghoz hozzá lehessen férni nyomtatott formában, s a képzés lehetőleg konferenciával támogatott legyen.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó