Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ezek a különlegesen intelligens madarak hozzászoktak a városi élethez, de sok problémát okoznak. Csõrükkel kilyukasztják a kihelyezett szemeteskosarak mûanyagzsákjait, vagy egyszerûen belépnek, hogy ennivalót kotorjanak ki maguknak. A merészebbek annyira közel mennek a gyerekekhez, hogy szülõk attól tartanak: kikapják kezükbõl az uzsonnájukat. A madárvédõ társaságok szerint ez felesleges aggodalom, mert a varjú alapvetõen félénk madár. Sokan azonban a hangjukat is roppant kellemetlennek tartják.

{mosimage}A szemét szétszóródásának megakadályozására a parkokban egyelõre átmeneti megoldásként, kemény, átlátszó mûanyagtasakot húznak a szemeteskosarakra. Rácsozott fedelû lesz majd a tartós változat.

A szakemberek szerint a varjak megtalálták a módját annak, hogy miként tudnak a megváltozott körülmények között fennmaradni. A városban jobban tudnak védekezni az idõjárás viszontagságaival szemben, és több esélyük van arra is, hogy megmeneküljenek olyan ragadozó madaraktól, mint a sólyom, a sas, vagy az uhu. Ezt teszik az örvösgalambok és az ezüstsirályok is, amelyeknek városi jelenlétét már 1960-tól észlelik - írta a Le Figaro címû francia napilap. (Forrás: karpatinfo)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó