Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mozgalmas decembere volt idén az Uniónak és több fontos kérdésre sikerült is megoldást találnia Sarkozy vezetésével. Ezek az eredmények el is homályosították azt a tényt, hogy új erőre kapott az európai védelempolitika: a féléves francia elnökség alatt számos multinacionális műveletet indítottak el annak érdekében, hogy Európa minél hatékonyabban léphessen fel békefenntartó és válságmenedzselő szerepkörben a jövőben.

Francia KFOR katonákEnnek érdekében növelték a bevethető helikopterek számát és a légi szállítóképesség kapacitását, fejlesztették ki a megfigyelési célt szolgáló műholdak és az aknamentesítő eszközök új generációját. Érdemes megemlíteni még az olyan kezdeményezéseket is, mint a tengerészeti együttműködés javítása, új közös védelmi jellegű K+F programok létrehozása, vagy az Erasmusra emlékeztető munkatárs-csere lehetőségének megteremtése ezen a területen.

Nem született természetesen mindenre megoldás. Továbbra sincsen megfelelő hadműveleti központja az Uniónak Brüsszelben, nem sikerült egy nagyobb összeggel gazdálkodó alapot létrehozni, mely a biztonságpolitikai tevékenységeket finanszírozná, így a terhek megosztásának kérdése is nyitott maradt. Franciaország – az ecfr.eu cikkírója szerint helyesen – kijelentette, hogy szignifikáns áttörésre csak akkor lehet számítani ezekben a kérdésekben, ha az Egyesült Királyság és Németország is támogatja a közös védelempolitika erősítését. E két országban a körülmények azonban nem voltak megfelelőek ehhez a félév során.

Francia KFOR katonákAhhoz, hogy az európai integráció a mostani fokáról tovább léphessen, szükség van önálló európai védelempolitikára, mely független az USA irányította NATO-tól. Ha az Európai Unió ki akarja nőni a „gazdasági óriás, politikai törpe” szerepét, valamint ha a monetáris unió megteremtése után a politikai unió létrehozását is meg akarja az Unió valósítani, akkor elengedhetetlen lenne a teljesen önálló kül- és biztonságpolitikai fellépés. Franciaország fenti kijelentésével ezt az Egyesült Királysághoz kötötte, ahhoz az országhoz, mely köztudottan nem az egységes Európa egyik zászlóshajója. Az Egyesült Királyság az opt-out lehetőségének köszönhetően az Európai Monetáris Unióban sem vesz részt, miért tőlük kellene, hogy függjön a további integráció?

A történelmi tapasztalatok szerint ennek nem így kellene lennie. A múltban nem nagyon lehetséges sikeres francia-brit biztonságpolitikai együttműködést felmutatni. Gondoljunk csak az Egyesült Királyság rövid egyiptomi háborújára, melyet Franciaország támogatott - viszont az USA a Szovjetunióval összhangban helytelenített. Ennek következtében csökkent a franciák világpolitikai súlya. Vagy megemlíthetjük az 1998 decemberi Saint Malo-i történelmi egyezményt a britek és franciák között, mely a közös kül- és biztonságpolitika létrehozásához vezetett. Óriási várakozásokat, ambíciózus célokat teremtettek ezáltal, melyeket nem sikerült végül beteljesíteni. Továbbá nem szabad elfeledni azt sem, hogy az Egyesült Államok hagyományosan legfőbb katonai szövetségese az Egyesült Királyság. Szoros kapcsolatuk miatt sem várható a britek kezdeményezőkészsége az önálló európai védelem megteremtésében. Úgy néz ki azonban, hogy a franciák nem tanultak a történelemből.

Francia KFOR katonákEzzel a lépéssel hibát követett el a francia elnökség – olvashatjuk a Europe’s World elemzésében. A franciák még mindig a nagyhatalmak Európájaként tekintenek az Unióra, holott lenne lehetőség egy másik megközelítésre is. A lisszaboni szerződés az eddigieknél még inkább nagyobb lehetőséget fog nyújtani a megerősített együttműködés kialakítására az integráció iránt elkötelezettebb országok számára. Így Franciaországnak fel kellene vállalnia a kétsebességes integráció politikáját, és a britek nélkül bele kellene vágni a közös európai védelempolitika kialakításába – javasolja Alan Vincenzo Gendusa, a Bolognai Egyetem professzora.

Ha a francia elnökséget értékelni akarjuk a biztonságpolitikai lépései alapján, akkor azt mondhatjuk, hogy többet is, kevesebbet is elérhetett volna. Bár jelentősnek minősíthető előrelépés nem történt, Sarkozy dinamizmusa és lendülete, valamint a védelempoltikai programok beindítása megteremtette egy későbbi nagyobb volumenű reform lehetőségét.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó