Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A frankofónia (a franciául beszélő és francia kultúrát ápoló emberek közössége) nemzetközi ünnepnapja március 20., ezen a napon az iskolák franciául tanuló osztályaiban a tanárok rendhagyó nyelvórát tartanak. De ebből az alkalomból rendezik meg minden év tavaszán a Frankofón Fesztivált is, amelynek a francia nyelv és a közösség kulturális sokszínűségének népszerűsítése a célja.

OIF 20mars14

 

A francia nyelvet beszélők, a francia kultúra kedvelői minden év tavaszán programsorozattal erősítik összetartozásukat világszerte, így Magyarországon.
A frankofónia, mint fogalom a XIX-XX. század fordulóján jelent meg. A francia gyarmatbirodalom építésével kapcsolatban használta először a szót egy geográfus, mondván, „a nyelv teszi a népet", azaz a francia nyelv fogja a francia fennhatóság alá tartozó gyarmatországokat összekapcsolni, és egységbe kovácsolni.

jeparle

Ma a legtágabb értelmezésben a frankofónia azt a mintegy 175 millió embert kapcsolja össze, akik öt kontinensen napi rendszerességgel használják, és folyékonyan beszélik a francia nyelvet. Ma körülbelül 110 millió ember anyanyelve a francia, ez a világ lakosságának 2-2,5 százaléka. A francia nyelv jelentőségét leginkább a kultúrában és a nemzetközi szervezetekben betöltött szerepe adja, míg a mindennapi kommunikáció terén némileg háttérbe szorul. A francia ugyanis számos nemzetközi szervezetben – így például az Európai Unióban, vagy a NATO-ban – hivatalos vagy munkanyelv.

Ha földrajzi értelemben szeretnénk meghatározni a frankofóniát, akkor azon területek összességét jelöli, ahol használják a francia nyelvet. Nyelvészeti megközelítésben azonban már több válasz is lehetséges a fogalom meghatározására.

Vannak, akik azt mondják, hogy frankofón az az ország, melynek első (vagy anya-) nyelve a francia (Franciaország mellett ide sorolhatjuk a kanadai Québec tartományt), vagy amely államnak hivatalos nyelve a francia (például Szenegál), és itt a közigazgatásban is ezt használják. Luxemburgban ugyanakkor – a német mellett – a francia az oktatás nyelve, míg Romániában például az első számú idegen nyelv. Magyarország az úgynevezett megfigyelő országok közé tartozik, ahol az iskolarendszerben a 3. tanított nyelv a francia, az angol és a német után.

Amikor a 1960-as években visszanyerték függetlenségüket a gyarmatok, már spirituális közösségként kezdték meghatározni a frankofóniát. Ezt intézményesítette az 1970. március 20-án létrejött Frankofónia nemzetközi szervezete, amely több mint 50 országot tud a tagjai között, de több „megfigyelő" országot is tömörít. Ezek az államok a közoktatás, az egyetemi oktatás, a tudományos kutatás, a közművelődés, valamint a várospolitika területén dolgoznak együtt.

A Frankofónia nemzetközi napját 1988. óta ünnepeljük. Ekkor már elterjedt volt az a megközelítés, hogy frankofón érzelműek mindazok, akik osztják azt az érzést, hogy egy adott közösséghez tartoznak, és azonos értékeket vallanak (ilyen a kulturális sokszínűség vagy az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása). Gondolkodás- és cselekvési mód is tehát a frankofónia.

Idén tehát 15. alkalommal ünnepeljük megyeszerte a Frankofónia ünnepét. (minap K.I.)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó