Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Emmanuel Carrère francia író, forgatókönyvíró, filmrendező. Érdeklődésének középpontjában a valóságot és a képzeletet, álomvilágot elválasztó vékony határvonal áll, sokszor abszurd helyzeteket megjelenítve műveiben.

Emmanuel Carrère 1957-ben született Párizsban. Karrierjét filmkritika íróként kezdte a Positif és a Télérama folyóiratoknál, majd első könyve 1983-ban jelent meg l’Amie du Jaguar címen. A regény főhőse egy filmrendező, aki egy éjjel megálmodja a lehető legcsodálatosabb, legtökéletesebb történetet, melyből pár szót félálomban papírra is vet.  Reggel a hevenyészett vázlatot átolvasva jön rá, hogy egy tipikus, „a fiú találkozik a lánnyal” történetet talált ki. Tulajdonképpen erről a találkozásról szól a regény, sok mellékszállal bonyolítva.{nomultithumb}

Alig egy évvel később Carrère megírta második regényét, a Bravourt. A mű alaphelyzete egy irodalmi anekdota mely szerint 1816-ban Genovában a véletlennek köszönhetően egy nyarat töltött együtt Lord Byron, doktora Polidori, Shelley és felesége Mary. Lord Byron a társaság szórakoztatására kitalálta, hogy mindegyikük írjon egy rémtörténetet. Ezek a történetek, éjszakai beszélgetések sorozata és egy rémálom inspirálta Mary-t, hogy később megírja Frankenstein című regényét. Carrère egy igazán szórakoztató művet hozott létre ebből az alaphelyzetből, mely tulajdonképpen egy, az irodalmi alkotás folyamatáról, a valóságot és az művészetet összekötő kapcsokról szóló fantáziajáték.

La Moustache című regénye 1986-ban jelent meg. A mű egy abszurd szituációt dolgoz fel; egy teljesen átlagos, hétköznapi férfi egy reggel úgy dönt, hogy leborotválja bajszát, melyet évek óta viselt. A csavar ezután következik, a barátai, kollégái, sőt a felesége észre sem veszik a változást, majd azt állítják, hogy sose viselt bajszot. A főhős hihetetlen vesszőfutásba kezd, hogy bizonyítsa saját igazát, miközben maga is retteg az őrülettől, mivel környezete is annak hiszi már. A műből 2005-ben sikeres film is készült, melyet maga az író rendezett.

Bande annonce La Moustache
{flvremote width="560" height="400"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/35/47/58/18391641_fa1_h.flv{/flvremote}

1988-ban jelent meg Hors Atteinte ? című regénye, majd egy időre elhallgatott. 1995-ben tért vissza a Classe de Neige című regénnyel, mely elnyerte a Prix Feminát. A regény főhőse Nicolas, a törékeny iskolás fiú, aki mindig aggódik vagy fél valamitől. A sítáborban ahol résztvesz egyre inkább elmerül morbid képzelgéseinek világában, de lassan kiderül, hogy a valóság még borzasztóbb lehet, mint a rémálmok. A regényből 1998-ban készült film, a forgatókönyvét Carrère írta, és a Cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját.

L’adversaire című regényében is tragikus és felkavaró témát dolgoz fel, egy gyilkosság történetét, mely megtörtént eseményeken alapszik. 1993. január 9-én Jean-Claude Romand orvos meggyilkolta feleségét, gyermekeit és szüleit, majd magával is megpróbált végezni; a tett előtt a környezete természetesen teljesen értetlenül állt. A nyomozás során kiderült, hogy Romand tizenhét éven át kettős életet élt, míg mindenki körülötte azt hitte, hogy sikeres kutatóként dolgozik, igazából már orvosi vizsgáit se sikerült letennie. Minden reggel elindult dolgozni, de valójában napjait csendesen és titokzatosan töltötte. Carrère alapos kutatómunkát folytatott az esetről és a regényben próbája rekonstruálni a történteket, melyek a tragédiához vezettek.

A Classe de Neige és a L’adversaire megírása után úgy érezte itt az idő szembenézni saját történetével, gyökereivel és rémálmaival is, ennek az önfeltárásnak az eredménye az Un roman russe (2007) című regény. A középpontban egy családi titok; az orosz származású anyai nagyanyja eltűnése áll és az író nyomozása hogy megismerje a történteket.

Legújabb regénye 2009-ben jelent meg Les autres vies que la mienne címen és több díjat is nyert Franciaországban. Ebben a felkavaróan szép műben, ahogy a cím is mutatja, mások életét írja meg, két olyan esemény kapcsán, mely mélyen érintette. A két főszereplő, Juliette a cunami áldozatául esett gyerek és egy másik Juliette, az író rákban elhunyt sógornője. A regény az ő portréjukat, kapcsolataikat rajzolja meg, örök emléket állítva ezzel.

Regényei mellett jelentős filmrendező és forgatókönyvíró, 2010-ben a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének tagja volt. Itthon is inkább filmrendezőként ismert, leginkább a Bajusz (La Moustache) című filme kapcsán.

Az írás - akár részbeni - átvétele csak a szerző és a forrás feltüntetésével engedélyezett.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó