Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jean Teulé sokoldalú francia művész: a regényírás mellett a képregény műfajában is otthonosan mozog, emellett érdekli a mozi és a televíziózás világa is. Regényeiben elsősorban különleges emberek különleges történeteit meséli el, valamint a francia történelem és kultúra legendás alakjaival foglalkozik.

Jean Teulé 1953-ban született egy normandiai kisvárosban. Az írással először képregények formájában foglalkozott; első nagyregénye Rainbow pour Rimbaud címen jelent meg 1991-ben. A regény főhősei egy különleges, kissé furcsa pár: Robert a nagy költőnek, Rimbaud-nak képzeli magát, minden versét fejből tudja, Isabelle-t pedig egy galagonya bűvölte el. Ketten járják végig Arthur Rimbaud életének jelentős állomásait. Teulé hőseire a kezdetektől fogva jellemző, hogy különlegesek, meghökkentőek, ösztönből cselekednek, és olyan érzéseket keltenek az olvasóban, mintha egy tündérmeséből léptek volna elő. Valószerűtlen, álomszerű szereplők egy valóságos világban. A regény egyébként érdekes kérdéseket vet fel az identitáskeresésről, a „ki vagyok én” kérdéséről, miközben a háttérben felsejlik a legendás költő, Arthur Rimbaud alakja.

Második regényével egy évvel később jelentkezik, L'Œil de Pâques címen. A Balade pour un père oublié 1995-ben jelent meg. Darling (1998) című regényében egy nehéz és megrázó témát jár körül: a mű főhőse egy nő, aki gyerekkora óta elszenvedője az erőszaknak, bántalmazásnak. A nő, aki a szörnyű körülmények, az átélt kegyetlenségek ellenére is erős tud maradni és nem törik meg. A regény valós eseményeken alapszik, a főszereplő kereste fel Teulét azzal a kéréssel, hogy írja meg életének történetét. A műből filmfeldolgozás is készült 2007-ben, melynek forgatásában maga az író is részt vett.

Les lois de la gravité című regénye 2003-ban jelent meg. A regény pár óra eseményeit dolgozza fel, egy emberi dráma bontakozik ki lassan az olvasók szeme előtt; a két szereplő a bűnös, aki letartóztatását kéri, és a rendőr, aki futni akarja hagyni. Pontoise rendőrfelügyelő munkaideje a végéhez közeledik, amikor egy nő érkezik a rendőrőrsre: gyilkosságért akarja feladni magát. Tíz évvel ezelőtt kilökte szadista férjét a tízedik emeletről, melyet a férfi elmebetegsége miatt akkor mindenki öngyilkosságnak hitt. De a nőt lelkiismerete nem hagyja nyugodni, ezért kéri letartóztatását az utolsó pillanatban. A felügyelőnek alig három órája van döntést hozni, mert a bűncselekmény éjfélkor elévül.

Le Montespan XIV Lajos egyik kedvenc kurtizánja volt. Férje egyike volt azoknak az úttörőknek, akik kétségbe vonták az abszolút monarchia isteni eredetét és legitimitását.

Teulé 2004-ben publikálja O Verlaine című regényét, melyet 2006-ban a Je, François Villon követ. A két műben a francia költészet két nagy alakjáról ír, a rá jellemző sajátságos stílusban. Az O Verlaine Paul Verlaine életének utolsó hónapjaira koncentrál; egy parasztfiú, Henri-Albert Cornuty szemén keresztül láttatva őt. Cornuty a költővel annak halála előtt három hónappal találkozott és élete végéig mellette maradt. A Je, François Villon című regényében Villon életének történetét képzeli el, melyről egyébként igen kevés tényszerű információ áll rendelkezésre. A regény megírását alapos, két éves kutatómunka előzte meg, Teulé a középkori Franciaország hangulatának és Villon életének minél hitelesebb ábrázolására törekedett. A mű megkapóan mutatja be Villon, a költő alakját.

Következő regényében, a 2007-ben megjelent Le Magasin des suicides-ben ismét egy meghökkentő alapötletet dolgoz fel. A regény főhősei generációk óta egy olyan üzletben dolgoznak, ahol öngyilkosságokra készülőknek nyújtanak segítséget. Ebben a fekete humorral átszőtt műben Teulé a Darling után egy újabb, társadalmi tabunak számító témát dolgoz fel a saját, egyedi módján.

Le Montespan (2008) című regénye több irodalmi díjat is elnyert. Le Montespan XIV Lajos egyik kedvenc kurtizánja volt, a kor ismert alakja. De férjéről igen keveset tudunk, pedig egyike volt azoknak az úttörőknek, akik kétségbe vonták az abszolút monarchia isteni eredetét és legitimitását. Szembeszállt a királlyal, és visszakövetelte tőle feleségét. Ennek a különleges embernek a történetét meséli el Jean Teulé.

Beszélgetés Zemmour műsorában a Le Montespan aprópóján:
{dmotion}x7nloq{/dmotion}

Mangez-le si vous voulez című írása egy évvel később jelent meg, a hátteret a rövidke történethez ezúttal is Franciaország múltja szolgáltatja: ebben az esetben a francia-porosz háború. A mű ugyanakkor nem kifejezetten háborús regény, inkább pszichológiai dráma. Főhőse Alain de Monéys, egy kedves, életerős fiatal férfi, aki a véletlenek összjátéka miatt áldozatul esik egy felbőszült tömeg tulajdonképpen ok nélküli, értelmetlen agressziójának, melynek eredményeként megkínozzák, meglincselik majd élve elégetik. A regény remekül ábrázolja az abszurd helyzetet, melyben emberek tömege teljesen irracionálisan és embertelen kegyetlenséggel viselkedik. A mű megtörtént eseményeket dolgoz fel. Legújabb regényében, az idén megjelent Charly9-ben a Valois dinasztia utolsó képviselőjének, IX. Károlynak élettörténetét dolgozza fel az író.

Magyarországon nem túl ismert szerző, eddig egyetlen regénye sem jelent meg magyar fordításban.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó