Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

salon-du-livre 1

Könyvvásár Párizsban, március 21 és 24 között - Salon du livre de Paris, du 21 au 24 mars 2014

 

Negyvenhat író művei vesznek részt az idei évben a 34. alkalommal megrendezésre kerülő, Salon du livre de Paris, nagyszabású könyvvásáron, melynek központi témája az argentin irodalom. A rendezvénynek Versailles nyitja meg kapuit.

salon-du-livre 2

A Párizsi Könyvvásár ad otthont, hogy megünnepeljék Julio Cortázar, az argentin irodalom emblematikus figurája születésének századik évfordulóját.

Hogyan kapcsolódik az argentin származású író Franciaországhoz? 

cortazar

Igen korán, már kilenc évesen regényt írt, költészettel is próbálkozott. Az első világháborűt követően Brüsszelből Argentínába tért vissza családja. Tanítói diplomát szerzett, de bölcsésznek szerett volna tanulni. A család szűkös anyagi helyzete miatt francia irodalmat tanított, majd angol és francia nyelvből fordítói címet nyert el. Ezt követően három évet töltött Párizsban, mint az UNESCO fordítója.

1981-ben francia állampolgárságot kapott argentin költő, novellista és regényíró.
"A világirodalom egyik legmagányosabbja. A világirodalom egyik legnagyobb formaművésze... A legeurópaibb latin-amerikai. A legkevésbé ismert a század legnagyobbjai közt... a világirodalom egyik legrafináltabb novellistája" - írta róla Esterházy Péter.
Meg kell hagyni, különleges szófaragásai alig vagy nagyon nehezen fordíthatók más nyelvre.

 

A 300 négyzetméternyi területű könyv-pavilonba 15-20 írót várnak a rendezők. Előadások, viták, fórumok szerepelnek a programok között. A nem csak francia nyelven, de akár eredeti nyelven is megvásárolható könyveket a vásárlók dedikáltathatják a jelen lévő szerzőkkel.

Szakácsok és szakácskönyvek reflektorfényben!

salon-du-livre 3

Egyetlen hely Franciaországban, ahol a Square culinaire kiállításra kerül. Egyedüli, hely, ahol a francia gasztronómia nagyjainak szakácskönyvei kiállításra kerülnek. A 700 négyzetméteres területen nemcsak szakácskönyveket találnak, de kóstolóval egybekötött bemutatókon is részt vehetnek az érdeklődők.

A nagy háború másik arca

A nagyszabású könyvvásáron még számtalan érdekes program várja az érdeklődőket. L'autre visage de la grande guerre címmel a párizsi könyvtárak a L'Histoire partnerségében, meghívja az érdeklődőket egy találkozóra André Gunthert-rel - történelmi specialistával -, és Emmanuelle Toulet-val a párizsi Történelmi Könyvtár igazgatójával.

 

Akiket pedig a képregények érdekelnek jobban, találkozhatnak Merwan párbeszédíróval és Cyrille Jaouan illusztrátorral.

salon-du-livre BD

 

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk!

Forrás: quefaire.paris és salondulivre

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó