Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A bisztró a francia gasztronómiai élvezetek hétköznapi állomása, így a mindennapi élet fontos része. Általában szerény küllemű nem túl drága helyek, ahol egyszerű, szezonális és házias ételeket lehet fogyasztani még a tőlük keletebbről érkező turisták pánztárcájához is mérten.

Nincs étlap, naponta változó menü kapható, melyet rendszerint krétával egy fekete fatáblára írnak fel. Itt csak néhány fajta, de kifejezetten jó minőségű étel kapható. Alapelveik: friss alapanyagok, szezonalitás, zöldfűszerek, egyszerű elkészítési mód, hagyománykövetés. Import termékeket nemigen használnak fel és igazi bisztrókban nem kapunk ázsiai ételeket vagy pizzát.

{nomultithumb}

Egykor forradalmárok, írók, művészek, filozófusok vitatták meg az élet dolgait, de hosszas beszélgetések manapság is zajlanak a bisztrókban. A helyi íratlan szabályok értelmében egyetlen ital mellett addig időzhet itt az ember, amíg az jól esik. Az ide betérők szinte mind rendelnek egy café-t, azaz egy feketét. Reggelire tejeskávét (café au lait – estsd káfé o lé), vagy forró csokoládét (chocolat chaud – ejtsd sokolá só), croissant (ejtsd kroásszan) és baguette-et (rejtsd bágett) szolgálnak fel.

Ebédidőben a zsúfolásig megtelt kávéházak menüvel várják vendégeiket, míg meleg nyári estéken frissen facsart gyümölcsleveket, koktélokat és jéghideg ásványvizet szolgálnak fel.

A bisztró egyik legszembeötlőbb jellemzője és „extra szolgáltatása” a hangulat. Olyan megállóhely ez, ahol az emberek rendszerint a járdán elhelyezett teraszokon, a járókelők felé fordulva szürcsölgetik itókájukat. Nyáron és késő ősszel nem ritka a fényárban napozók és relaxálók serege sem. A hely maga sokszor olyannyira szűkös, hogy jó, ha a pincér az asztalok között át tud surranni. A borravaló nem kötelező, de ha mégis adunk, örömmel fogadják. Nem fogjuk sajnálni, a szolgáltatás színvonala rendszerint kirívóan magas.

Több etimológiai magyarázat is létezik a bisztró eredetét illetően. Egyrészt az orosz быстро (gyorsan) szóból eredeztetik, mivel az 1815-ös orosz megszállás idején a táborozó orosz katonák önjutalmazásképpen beszöktek a kiskocsmákba, és a „bisztró, bisztró” kiabálásával ösztökélték iparkodásra a híresen lassú francia kiszolgálást. Másrészt - a Larousse szerint - a bistrouille-ból ered (ejtsd: bisztrujj), ami egy észak-francia brandys kávé. (Forrás: LaCuisine.hu)

A francia bistro kiváló hazai képviselője a Bistro181 Provence, ajánljuk őket, hamisítatlan provence-hangulat!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó