Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 image

A tartiflette (ejtsd tártiflett) egyfajta rusztikus, hegyvidéki rakott krumpli, mely kizárólag reblochon (ejtsd röbloson) sajttal készül. Az eredetvédett reblochon sajt és a tartiflette elválaszthatatlan egymástól, mondhatni egyik sem létezik a másik nélkül. Csupán harmincéves múltra tekint vissza, mégis a szavojai megye emblematikus „klasszikusa”.

Minden vádaskodás nélkül mondhatjuk, hogy a tartiflette egy jól bevált marketingfogás, melyet a ’80-as években a Reblochon Készítők Szakmai Szervezete a sajt fogyasztásának fellendítése céljából vezetett be a gasztronómia piacára. Az étel így sem veszít semmit dicsőségéből…

A reblochon történte a 14. századig nyúlik vissza, amikoris a földesuraknak jogukban állt a hegyvidéki gazdálkodással foglalkozó parasztokat megadóztatni. A járandóságot évente egyszer kellett megfizetni a tehéncsorda által adott tejeskannák napi száma alapján. Annak érdekében, hogy kevesebb adót kelljen befizetni, a leleményes gazdák az ellenőrök jelenlétében kevesebb tejet fejtek, mint amennyit a tehén adni tudott volna. Távozásuk után „fejezték be” a fejést, azaz másodszor is megfejték a tehenet. Szavojai tájszólással a re-blocher (ejtsd röblosé) ige annyit jelent, mint újra megfejni. A másodszorra megfejt tehén teje ugyan nem volt túl bőséges, de állaga dúsabb és krémesebb volt, mely a sajtkészítéshez jóval kedvezőbb alapanyagnak számított. A markáns ízű reblochon ennek a kis csínynek köszönheti létrejöttét.

image

A reblochon jellegzetessége, hogy henger formában készítik, mely általában fél kiló, 14 centiméter átmérőjű és 3,5 centiméter magas. Anyaga homogén, színe sárgás-narancsos lehet, zsírtartalma 45% körüli, íze pedig enyhén sós és kifejezetten erőteljes. Az elkészítéstől számítva minimum 15 nap szükséges az érleléshez, de a gyakorlatban általában 6-8 hétig tart az érés folyamata.

A tartiflette a 20. század végén hanyatlásnak induló reblochon sajt fogyasztásának fellendítése okán került az asztalra. Maga a tartiflette szó a szavojai tartiflâ (Provenceban tartifle) szóból eredeztethető, mely krumplit jelent. Az ételt egy évszázados, „péla” névre hallgató csőben sült sajtos, hagymás, burgonyás étel inspirálta, melyet hagyomány szerint hosszú nyelű serpenyőben, azaz péla-ban készítettek. A szavojai lakosság szinte az éttermek étlapjáról ismerhette meg az ételt, ami rövid időn belül elnyerte a lakosság és a turisták tetszését. Hegyvidéki hangulata révén a kezdetektől közkedvelt volt a francia síparadicsomok chalet-iban (ejtsd sálé), vagyis a kunyhó-éttermekben.

A tartiflette kimondottan nehéz, egyben tartalmas, téli egytálétel, melyet a reblochon ízvilága áthatóan meghatároz. Érdemes zöldségköret és fehér bor társaságában tálalni.

A reblochon magyarországi beszerzése kihívás. Javasolt célpontok a Culinaris, Főszersarok, Gourmand de bordeaux vagy a Baldaszti’s polcai lehetnek.

image  

A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a LaCuisine.hu oldalát!

Source

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó