Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A magyarok jelentős része csak szilveszterkor koccint pezsgővel, ám léteznek olyan országok, ahol mértékkel fogyasztva bármikor és bármihez szoktak pezsgőt inni, és nemcsak aperitifnek vásárolják, hanem bor helyett a vacsora egész ideje alatt ezt isszák. Természetesen a franciákról van szó, akik nemzeti italuk számos fajtájához többnyire a megfelelő ételt párosítják. Ha marad pezsgő a szilveszteri buli után, a későbbi felhasználáshoz érdemes megjegyezni az ott kialakult párosítási trendet.

Az igazi, klasszikus eljárással készített pezsgőknek is van évjárata. A franciák non vintage-nak (NV) nevezik azt a champagne-t, amely több Champagne vidéki termőterületről és évjáratból származó alapborból készül. Egy fiatal, gyümölcsös NV pompás választás aperitifként, de nem túl érett, kemény sajtokkal is fogyasztható - állítja a www.pezsgobolt.hu weboldal.

A klasszikus eljárással készült pezsgő a világ egyetlen más táján sem nevezhető champagne-nak. Csak akkor olvasható a palack címkéjén ez az elnevezés, ha Franciaország Champagne régiójában termett szőlőkből erjesztették, a helyszínen.

Az idősebb NV pezsgő robosztusabb ízekkel is jól harmonizál, így különösen ajánlott kaviár mellé. Néhány évig az NV pezsgők is elállnak, de érdemes ráírni a vásárlás dátumát a palackra - ajánlják a szakértők -, mert 2-3 év után már elveszíti jellegzetességeit.

A kizárólag fehér chardonnay szőlőből készült blanc de blancs champagne szintén klasszikus aperitif, ugyanakkor kiválóan illik a tengeri herkentyűkhöz, halakhoz. Az indiai currys ételekhez is kiváló, de thai konyhával ne házasítsa senki - mondják a kényesebb ízlésű pezsgőtudorok, - mert a thai konyhában gyakran használt citromfű nem harmonizál e gyöngyöző itallal.

A pinot noir vagy meunier szőlőkből erjesztett, nehezebb blanc de noirs champagne fogollyal, borjúval és sertéshússal nagyszerűen érzi magát. Az érettebbek kiválóan passzolnak a marhahúshoz, vadhoz, vesepecsenyéhez.

A fiatalabb, 3-10 éves vintage, azaz évjáratos, tehát csak egy bizonyos évben termett szőlőkből készült brut champagne a legtöbb fő fogással és sajtfélével jól párosítható és nagyszerű a japán ételekhez is.

ChampagneA 10 évnél idősebb champagne enyhén füstölt ételek, szarvasgombás finomságok és érett kemény sajtok ideális kísérője. A szeder, málna és ribizli illatát idéző NV rosé champagne friss étvágygerjesztő ital és jó a tenger gyümölcseihez is.

Az érett, gazdag és zamatos évjáratos rozé pezsgők vörös húsokkal és erősebb fűszerekkel is jó összhangban lehetnek - állítják a weboldal szerkesztői. A demi-sec (édesebb, cukrozottabb) champagne libamájnak és zsírosabb kacsából készült sülteknek lehet ideális itala.

Az igazi ínyencek és pezsgőimádók egy többfogásos különleges vacsorához többféle pezsgőt hűtenek be.

A klasszikus eljárással készült pezsgő a világ egyetlen más táján sem nevezhető champagne-nak. Csak akkor olvasható a palack címkéjén ez az elnevezés - a világszerte (elvileg) tiszteletben tartott szigorú francia szabályok szerint -, ha Franciaország Champagne régiójában termett szőlőkből erjesztették, a helyszínen.

Ettől függetlenül a másutt készült pezsgők, habzóborok, proseccók is lehetnek kiváló italok, de nem írható palackjukra a champagne név.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó