Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hozzávalók 6 főre

Gyors kovászhoz:

 • 10 dkg liszt
 • 2 dkg élesztő
 • 1,5 dl langyos víz
 • kevés cukor

Tésztához:

 • 40 dkg liszt
 • 2,5 dl langyos víz
 • 2 tk almaecet

Elkészítés

 1. A kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva kelesztjük 1 órát, félidőben villával átkeverjük.
 2. A lisztet egy nagy tálba tesszük a sóval, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a kovászt, majd az ecetes vizet apránként. Kívülről befelé haladva addig dagasztjuk ezt a nyúlós masszát, amíg lágy, de rugalmas, tál falától elváló állagú nem lesz.
 3. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk úgy, hogy a levegő szépen bent maradjon a tésztában.
 4. Hengert formázunk belőle, amit 6 részre osztunk. Mindegyiket kis téglalap alakúra formáljuk (nem nyújtjuk, csak kézzel széthúzgáljuk egy kicsit), majd a hosszabbik tengely mentén föntről lefelé félbehajtjuk, és egy gyors gördítő mozdulattal visszanyomjuk a tésztát a téglalap 2/3-áig. Megismételjük úgy, hogy most az alsó feléről kezdjük a hajtást, majd még egyszer fordítva.
 5. Végül a tészta középen így keletkezett vonal mentén tartva a hüvelykujjainkat jobbról balra haladva föntről lefelé apró mozdulatokkal lassan félbehajtogatjuk a tésztát. Ezt 3x megismételve kapjuk a klasszikus hosszú, csücskös bagettet. Vizes tenyérrel átkenjünk őket, liszttel meghintjük.
 6. A bagetteket egy éles késsel kissé bevagdossuk, majd konyharuhával lefedve még 15 percig kelesztjük.
 7. Forró sütőben a legmagasabb fokozaton 10 percig sütjük, majd lentebb véve a hőt még további 15-20 percig.
 8. Letakarva langyosra hűtjük.


sütési hőfok: 180°C

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó