Hozzávalók 6 főre
Gyors kovászhoz:
- 10 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- kevés cukor
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 2 tk almaecet
- só
Elkészítés
- A kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva kelesztjük 1 órát, félidőben villával átkeverjük.
- A lisztet egy nagy tálba tesszük a sóval, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a kovászt, majd az ecetes vizet apránként. Kívülről befelé haladva addig dagasztjuk ezt a nyúlós masszát, amíg lágy, de rugalmas, tál falától elváló állagú nem lesz.
- Letakarva 1 órát kelesztjük, majd lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk úgy, hogy a levegő szépen bent maradjon a tésztában.
- Hengert formázunk belőle, amit 6 részre osztunk. Mindegyiket kis téglalap alakúra formáljuk (nem nyújtjuk, csak kézzel széthúzgáljuk egy kicsit), majd a hosszabbik tengely mentén föntről lefelé félbehajtjuk, és egy gyors gördítő mozdulattal visszanyomjuk a tésztát a téglalap 2/3-áig. Megismételjük úgy, hogy most az alsó feléről kezdjük a hajtást, majd még egyszer fordítva.
- Végül a tészta középen így keletkezett vonal mentén tartva a hüvelykujjainkat jobbról balra haladva föntről lefelé apró mozdulatokkal lassan félbehajtogatjuk a tésztát. Ezt 3x megismételve kapjuk a klasszikus hosszú, csücskös bagettet. Vizes tenyérrel átkenjünk őket, liszttel meghintjük.
- A bagetteket egy éles késsel kissé bevagdossuk, majd konyharuhával lefedve még 15 percig kelesztjük.
- Forró sütőben a legmagasabb fokozaton 10 percig sütjük, majd lentebb véve a hőt még további 15-20 percig.
- Letakarva langyosra hűtjük.
sütési hőfok: 180°C