A párizsi bisztrók sztárja visszatér! Az eltűnt idő nyomában c. regényfolyam II. kötetében (Proust - Bimbózó lányok árnyékában) mellékszereplőként felbukkanó harapnivaló már az 1900-as évek elején nagy sikernek örvendett. Bisztrós fellépései során klasszikus megjelenés jellemzi: toast kenyér benne egy szelet sonkával, valamint reszelt sajttal a tetején. Gyakran Croque Madame kíséretében érkezik, aki kivétel nélkül mindig tükörtojást visel fejdíszként.
Monsieur Croque 1910-ben Párizsban, a Capucines sugárút egyik bisztrójában látta meg a napvilágot. Legfőbb velejáróját maga a reccsenést idéző hangutánzó szó, a „croque” (ejtsd krok), ropog, ropogtat szó fémjelzi, mely mellé a Monsieur egy véletlen folytán ragadt oda. Az említett bisztróban az egyik vendég egy szerény töltelékű, ropogós pirítóst rendelt. A fiatal és udvarias pincérfiú minden mondat végére odabiggyesztette a Monsieur megszólítást. Nem is tudta, hogy ezzel névadójává válik egy egyszerű, ám igen nagyszerű, és a végtelenségig variálható eledelnek.
A klasszikus Monsieur sonkából és Gruyère vagy esetleg ementáli sajtból készül. A kenyeret serpenyőben vagy sütőben sütik ropogósra és leggyakrabban saláta kíséretében fogyasztják. Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyère sajt) mártással megspékelve dúsíthatjuk az élvezeteket. Nem diétás, de ultra gurmand eredményhez jutunk!
A Croque Madame „megszólítás” egy szimpla asszociáció eredménye: a franciákat egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra emlékeztette a tükörtojás. Ropogósék családja Croque Mademoiselle-lel teljes. A kishölgy felmenőinél könnyedebb étek, egyben ő a vegetáriánusok kedvence: sonka helyett kenhető sajtot, metélőhagymát, uborkát és salátát tartalmaz.
A mi ajánlatunk a füstölt lazacos Croque Monsieur, melyet francia körökben Norvégiai vagy Lazacos Monsieur néven is tisztelnek. Száz szónak is egy a vége; asztalhoz emberek!
Hozzávalók és további érdekességek a LaCuisine oldalán: http://lacuisine.blog.hu/2012/03/01/lazacos_monsieur