Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A nizzai Keisuke Matsushima Restaurant alig néhány éve nyílt meg, kitűnő minőségű alapanyagainak és fantáziadús ételkreációinak hála azonban máris egy Michelin-csillag boldog tulajdonosának mondhatja magát. Mi sem hagyhattuk ki a fiatal japán séf éttermét, ahol mindenképpen megéri végigkóstolni a fejenként 95 euróba kerülő menüsort, nehogy lemaradjunk a wasabihabon tálalt szardíniafilé, a borjúbélszín és a gyömbéres-eperzselés pannacotta élményéről.

Nehéz megállni, hogy az ember ne egy frissen sütött bagett, egy hatalmas darab camembert és kolbász társaságában élvezze a dél-francia táj szépségeit, így a déli pikniken elfogyasztott francia specialitások "legyûrése" után kicsit izgultunk, hogy az esti vacsorán bajban leszünk, és nem fogjuk tudni végigkóstolni a Michelin-csillagos étterem ínyenceknek kínált menüsorát.

Az egész napos séta azonban gondoskodott róla, hogy estefelé ezen már ne kelljen aggódnunk, és lelkesen, korgó gyomorral ültünk be a utcában szolidan megbújó, a mostanában oly divatos minimalista dizájnnal kialakított étterembe. Keisuke Matsushima mesterszakács saját nevét viselõ éttermében egy menüsort 65 euróért lehet végigenni, amely egy pezsgõvel és a szervízdíjjal fejenként 95 euróra, azaz közel 25 ezer forintra rúgott.

Az étteremben egyszerre alig több mint húsz embernek biztosítanak férõhelyet, így mindenképpen érdemes elõzetesen helyet foglalni, hiszen vacsoraidõben jó eséllyel tele van a hely.

Mennyei kezdet

Ha lett is volna bennünk feszengõ érzés a színvonal miatt, azt a vendégváró falatok (amouse bouche) ízlelgetése közben biztosan elfelejtettük volna. Az aperitifnek választott, 1998-as évjáratú Laurent-Perrier száraz pezsgõ kellemes, könnyed íze jó ráhangolódást jelentett a gránitlapon feltálalt falatkákra.

{mosimage} 

A pálcikára tûzött, fûszeres kéregbe rejtett, omlós bélszín "hátborzongató" élménye azonnal bebizonyította, az étterem méltán viseli a csillagot. A pálcikára tûzött mini paradicsom - melynek vékony héját hártyányi vastag, roppanós cukorbundával fedték be - apróbb vitát okozott. Nem tudtuk ugyanis eldönteni, hogy az édes, lédús zöldséget meggrillezték-e az olvasztott cukorba mártás elõtt, vagy nyersen öltötte magára a bundáját. Miután itthon megpróbálkoztunk a fogás reprodukálásávall, az tûnik a legvalószínûbbnek, hogy a paradicsomot maga az olvasztott cukor készítette el.

Ott és akkor azonban nem volt értelme hosszasan eltűnődni rajta, hiszen az ínycsiklandozó falatok többsége még hátravolt.

A könnyû wasabihabra varázsolt marinált szardíniafilé, és az erre helyezett egy szem rózsabors tökéletes ízkombinációja értelmetlenné tett minden további vitát.

Ezután az ostyatölcsérbe rejtett libamájhabra már könnyû volt mondani, hogy "finom-finom, de semmi extra".

Folytatódó borzongás

Az igazi "hidegrázás" viszont csak ezután következett. A pincehideg tonhal carpaccio szezámmaggal, 12 éves balzsamecettel fantasztikus volt. Mivel diónyi falat az egész, érdemes olyan sokáig majszolni, ameddig csak lehet. A krémesen omlós élményhez helyben sütött mini cipót kínáltak, többféle - olívás, paradicsomos - ízben.

{mosimage} 

A zöldség gazpacho tõlünk a retekhab-püré nevet kapta, hiszen a gyûszûnyi pohárban tálalt, rózsaszín, kesernyés krémben érezni lehet többféle zöldség - karalábé, spárga, zeller - ízét is, mégis a retek volt a domináns. Mondjuk azt is be kell vallanunk, nem e fogás miatt fogunk visszatérni ide legközelebb.

Annál inkább az al dente készített zöldborsós rizottóért, melyhez kellemesen sózott sonkachips és parmezán dukált. A carnaroli rizsbõl készült étket hatalmas borsószemek és zöldséglevesbõl készített hab díszítették, mellé bressi csirke roséra sütött püspökfalatja és siseroni bárány jus (pecsenyelé) járt.

A vidék egyik jellegzetes fogását jelentõ hallevest porcelánfedõ alatt hozták ki: a hal bõre ropogósra sült, húsa viszont omlósan puha volt. Az ezek után asztalra kerülõ, extra könnyû galuskával és kagylóval megspékelt bébitök-szeleteknél már közel jártunk a jólakottsághoz, de azért vitézül küzdöttünk, hogy még a következõ fogások is belénk férjenek.

{mosimage} 

Megérte az "erőfeszítés", hiszen az ezt követő borjúbélszínt vétek lett volna kihagyni. A 3-4 centiméter átmérőjű, 2-3 centiméter magas, belül rózsaszín, kívül kérgesre sütött húsokat erdei gombával, sürített pecsenyelével, mini articsókával és édesburgonyával tették félelmetesen finommá.

Édes élet

A menüsor összeállítói jól tudták, hogy ennyi gasztronómiai csodát már csak a desszertekkel lehet megfejelni. Így jött is egy falatnyi ízesített tejszínhab, amely könnyedségével segített lezárni a sós falatokat. A mézes-diós sült tésztatalléron kihozott cukorszirupos banánkarikák tetejére fagylaltgömb került, díszítésként pedig vérnarancs-gerezdek és sült banán szolgáltak.

Ezt előre hűtött gránitlapon tálalt, csészényi gyömbéres pannacotta követte eperzselével.

A több mint kétórás ízorgiára a koronát egy szelet mogyorós-diós sütemény tette fel.

Egy kocka fehércsokoládé-nugát egész mogyoróval, mandulával és pisztáciával, melynek a tetején az étterem logóját tartalmazó csokoládé díszelgett - egy pazar vacsora tökéletes befejezése volt.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó