Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Barátságunk Christine Chapot-val egy provence-i nyaralás alkalmával kezdődött 2007-ben. Christine egy kis panziót vezet és főzőiskolákat tart Tavelben, ahol bevezeti vendégeit a provence-i konyha rejtelmeibe.

Christine Chapot és Doktorits Judit (balra) akcióban. Nagyítás: klikk! Fotó: Penovác Károly

Az első pillanattól kezdve kiderült, hogy Christine-nel rokon lelkek vagyunk, szenvedélyes rajongásunk a gasztronómia iránt állandó, kifogyhatatlan témát adott, így hazautazásom után is tartottuk a kapcsolatot. Az ételekről folytatott eszmecsere közben merült fel az ötlet, hogy Magyarországon is megmutathatnánk azokat az alapanyagokat és gasztronómiai termékeket, amelyekért magunk is annyira rajongunk.

Nagy élmény volt felkeresni a termelőket: borászokat, kézműveseket, olívaolaj készítőket, akik mind nagyon nyitottak voltak Magyarország iránt, és örültek a lehetőségnek, hogy bemutatkozzanak. Néhányan személyesen is eljöttek kóstoltatni a boraikat az Etyeki Pincefesztiválon, ahol a település meghívott borászataiként bemutatkozhatott a Domaine de la Mordorée és a Domaine de Tourtouil. (Az „egészségetekre” kifejezést a hét végére kitűnően megtanulták.)

Így jött az ötlet, hogy készítsünk egy weboldalt, amely amellett, hogy felvonultatjuk kedvenc gasztronómiai termékeinket, gasztronómiai programokkal, receptekkel a kulináris élvezetek szerelmeseinek egyfajta virtuális találkozóhelyévé válhat majd. Így jött létre a Hétköznapi Gourmet elnevezés alatt a weboldalunk, amelyet folyamatosan fejlesztünk, csinosítgatunk, és igyekszünk a termékeink sorát is folyamatosan bővíteni.

Első személyes bemutatkozásunk a Francia Régiók Vásárán történt, ahol remélem, e honlap olvasói közül is sokakkal találkoztunk. Ha az olvasó érzi magában az indíttatást, hogy a gyakorlatban is elsajátítana néhány főzési- sütési fogást, akkor főzőiskoláinkban (Veszprémben és Provence-ban) felkötheti a kötényt, és szeletelhet kedvére. A francia ételek és kultúra szerelmeseit pedig szeretettel várjuk az október 17-én Veszprémben megrendezésre kerülő Francia-Magyar Gasztronómiai és Kézműves Vásáron.

Neubauer Judit
Hétköznapi Gourmet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó