A francia rakott krumpli önmagában is laktató, finom fogás, húsok mellé pedig remek köret.
Hozzávalók
6 db krumpli (nagyobb)
150 g bacon szalonna
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
250 ml főzőtejszín
½ l tej
100 g trappista sajt
2 ek liszt
1 ek vaj
2 ek zsemlemorzsa
1 csipet szerecsendió
só, fehérbors ízlés szerint
A francia rakott krumpli elkészítése
1. A meghámozott krumplikat főzzük sós vízben félkészre, majd hagyjuk kihűlni és karikázzuk fel vékonyan.
2. Szeleteljük fel a bacon szalonnát, majd egy serpenyőben süssük ki belőlük a zsírt. Adjuk hozzá a finomra aprított hagymát és fokhagymát is, majd együtt pirítsuk le őket. Csak egy kevés borssal, sóval ízesítsük.
3. Amikor lepirult a szalonnás hagyma, adjuk hozzá a lisztet: keverjük össze alaposan, majd ha megpirult, vegyük le a tűzről.
4. Keverjük össze a tejet és a tejszínt, fűszerezzük szerecsendióval, majd öntsük bele a lisztezett szalonnás hagymába és főzzük őket össze kevergetve addig, míg a mártás kellőképpen be nem sűrűsödik.
5. Kenjünk ki egy jénai tálat vajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd jöhet a rétegezés: a krumplis rétegeket kenjük meg gazdagon a francia rakott krumpli öntettel, végül a felső krumplis záróréteget szórjuk meg reszelt sajttal.
6. 200°-ra előmelegített sütőben süssük ki.
Forrás : Internet