Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Január 6-a vagyis Vízkereszt környékén a francia pékségeknél megjelenik a Galette des Rois sütemény, más néven a királyok lepénye.

A katolikusok ekkor a három királyok - Gáspár, Menyhért és Boldizsár - látogatását ünneplik. Ennek alkalmából a franciák Galette des Rois süteményt készítenek, melybe porcelán figurát sütnek. A lepényt társaságban szeletelik fel, és aki megtalálja az ő szeletében az elrejtett figurát az lesz aznap a király/királynő, ő viselheti a papírkoronát, melyet mindig a sütemény mellé adnak. Aki januárban Franciaországban jár mindenképp kóstolja meg ezt a kivételes süteményt, melyet szinte minden pékségben lehet kapni. Vagy készítsék el otthon a következő recept segítségével!  

Egy HOZZÁVALÓK

  • 2 rúd leveles tészta
  • egy porcelánfigura

A mandulakrémhez:

  • 3 tojás
  • 125 g darált mandula
  • 125 g cukor
  • 125 g de vaj
  • 2 csepp mandulaaroma
  • 2 evőkanál rum, vagy narancslikőr

A tészta tetejéhez:

  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál tej

ELKÉSZÍTÉS

Dolgozza el a vajat, hogy krémes legyen. Adja hozzá a darált mandulát, a cukrot és jól keverje el őket. Adja hozzá a kissé felvert tojásokat, a mandulaaromát és a narancslikőrt vagy rumot. Jól dolgozza össze. Tegye hűtőbe addig, amíg a krém sűrű lesz, nem folyós.

Melegítse elő a sütőt 200 °C -ra. Keverjen el egy tojássárgáját a tejjel.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegye rá az egyik leveles tésztát. Kenje meg a széleit 2 cm széles sávban a tejes tojássárgával. Kenje el a mandulakrémet úgy, hogy a bekent széleket hagyja szabadon. Helyezze a krémbe a porcelánfigurát.

Helyezze rá a tetejére a második leveles tésztát. A széleit nyomkodja egymásra, hogy összeragadjon. Szúrjon egy-két lyukat a sütemény tetejébe, hogy a hő miatt ne púposodjon fel nagyon. Ha szeretne, rajzoljon egy kés hegyével mintákat, leveleket a tetejére. Kenje be a tetejét alaposan a maradék tojássárga-tej keverékkel.

Tegye hidegre 30 percig, majd süsse 25 percen át, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Bon appetit !

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó