Január 6-a vagyis Vízkereszt környékén a francia pékségeknél megjelenik a Galette des Rois sütemény, más néven a királyok lepénye.
A katolikusok ekkor a három királyok - Gáspár, Menyhért és Boldizsár - látogatását ünneplik. Ennek alkalmából a franciák Galette des Rois süteményt készítenek, melybe porcelán figurát sütnek. A lepényt társaságban szeletelik fel, és aki megtalálja az ő szeletében az elrejtett figurát az lesz aznap a király/királynő, ő viselheti a papírkoronát, melyet mindig a sütemény mellé adnak. Aki januárban Franciaországban jár mindenképp kóstolja meg ezt a kivételes süteményt, melyet szinte minden pékségben lehet kapni. Vagy készítsék el otthon a következő recept segítségével! HOZZÁVALÓK
- 2 rúd leveles tészta
- egy porcelánfigura
A mandulakrémhez:
- 3 tojás
- 125 g darált mandula
- 125 g cukor
- 125 g de vaj
- 2 csepp mandulaaroma
- 2 evőkanál rum, vagy narancslikőr
A tészta tetejéhez:
- 1 tojássárga
- 1 evőkanál tej
ELKÉSZÍTÉS
Dolgozza el a vajat, hogy krémes legyen. Adja hozzá a darált mandulát, a cukrot és jól keverje el őket. Adja hozzá a kissé felvert tojásokat, a mandulaaromát és a narancslikőrt vagy rumot. Jól dolgozza össze. Tegye hűtőbe addig, amíg a krém sűrű lesz, nem folyós.
Melegítse elő a sütőt 200 °C -ra. Keverjen el egy tojássárgáját a tejjel.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tegye rá az egyik leveles tésztát. Kenje meg a széleit 2 cm széles sávban a tejes tojássárgával. Kenje el a mandulakrémet úgy, hogy a bekent széleket hagyja szabadon. Helyezze a krémbe a porcelánfigurát.
Helyezze rá a tetejére a második leveles tésztát. A széleit nyomkodja egymásra, hogy összeragadjon. Szúrjon egy-két lyukat a sütemény tetejébe, hogy a hő miatt ne púposodjon fel nagyon. Ha szeretne, rajzoljon egy kés hegyével mintákat, leveleket a tetejére. Kenje be a tetejét alaposan a maradék tojássárga-tej keverékkel.
Tegye hidegre 30 percig, majd süsse 25 percen át, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Bon appetit !