Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A nálunk gesztenyepüréként emlegetett francia desszertcsoda szülőhazájában a legmagasabb alpesi hegycsúcsról, a Mont Blanc-ról kapta nevét. Francia berkekben a tálalás művészetét a nálunk szokásostól eltérő módon művelik. A hegyként felpúpozott, kevés tejszínhab segédletével havas hegycsúcsot idéző ételköltemény az egyik legrégebbi francia klasszikus.

A franciák Mont Blanc, az olaszok Montebianco néven ismerik. A magyar gesztenye szavunk az ógörögből eredeztethető. A köz, és a háziasszonyok tudatába és nyelvhasználatába bajor-osztrák hatásra szivárgott be. Az Osztrák-Magyar Monarchia fennállása alatt publikáló Zilahy Ágnes receptes könyvében már megtaláljuk a „piré” receptjét. A franciák kifinomult, konyhára-applikált szókészletében két szót is találunk: a marron-t és a châtaigne-t. Előbbiben a nagyobb szemű, minőségében legkiválóbbnak tartott, termesztett gesztenyét, míg utóbbiban a vadon termő kisebb szemű csonthéjast tisztelik.

Fotó: www.lacuisine.hu

A „hőskorban” a gesztenye szezonális csemegének számított, őrölt formában pedig alapélelmiszerként gabona helyett használták. Hőskorról azon oknál fogva beszélhetünk, hogy a kezdeti, fagyasztott gesztenyemasszát nem ismerő időkben a valódi püré elkészítéséért minimum egy komolyabb gasztro-érdemrendi kitüntetés járt volna. Ha modern korunk embere az ízek adta élvezetet nem óhajtja elmulasztani, ám a pepecselős munka csínját-bínját sem kívánja elsajátítani, tömény, natúr massza vagy pucolt egészben fagyasztott gesztenye felkutatását javaslom. A házi elkészítés bár embert próbáló feladat, mégis megér minden fáradságot, valamint nem utolsó szempont az sem, hogy ízében is felülmúlja az alacsony gesztenyetartalommal készülő gyári masszát, mely leggyakrabban nem más, mint növényi habból, babból és krumpliból gyúrt kiábrándító pempő.

A gesztenye a bükkfafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcsfa, mely több földrészen, Európában, Észak-Amerikában és Kínában egyaránt őshonos. Viszonylag melegigényes, de a téli fagyokat is remekül átvészeli. Jó vízelvezetésű, elsősorban vulkanikus eredetű, mészmentes hegyi lejtőkön honol. Rendszeres fogyasztásával megakadályozható a trombózisok kialakulása, valamint alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Magas, majdnem 50 %-os keményítő tartalommal rendelkezik, jelentős C-vitamin és káliumtartalma fontos immunerősítő lehet a szervezet számára. Ha a közeljövőben gesztenyemézbe botlunk, ragadjuk meg az alkalmat, hogy a téli vitaminkészleteinket feltöltsük, és semmiképp ne mulasszuk el a kóstoló lehetőségét!

Summa-summarum a gesztenye testet öltött mennyei nyalánkság, mely mértékkel a testnek és a léleknek egyaránt áldásos lehet.

A hozzávalókért és az elkészítést módjáért látogasd meg partnerünket, a LaCuisine.hu-t!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó