A clafoutis (ejtsd klafuti) fekete köntösben ugyanolyan lenyűgöző, mint ”à la nature”. Kakaós változata olyan, mintha hófehér clafoutis-nk negró változatát látnánk életre kelni. Igazi tömör gyönyör ez a kaméleon-gyümölcstorta.
A franciák örökzöld gyümölcstortája Limousin vidékéről indult hódító útjára a XIX. század környékén. Maga a clafoutis, az Occitan, vagyis a Pirenneusok vidékén beszélt dél-francia nyelvjárás clafir, tölteni szavából eredeztethető, ami az édesség lényegét kitűnően meg is ragadja: a benne rejlő gyümölcsök révén ízvilága a vétlenségig variálható. Csokoládés változata nem klasszikus kivitel, ám az újítás soha nem is volt a francia konyhaművészet ellensége. A lényeg, hogy a klasszikus alapokat tiszteljük, innentől fantáziánk határa a csillagos ég… A clafoutis pontosan attól modern, hogy rohanó világunkban sec-perc alatt elkészíthető. Az egyik legnagyobb kincs korunk háziasszonyának repertoárjában. Nálunk bevált!
A hozzávalók és az elkészítés módja a LaCuisine.hu oldalán olvasható. Kattints ide: Source