Az elzászi eredetű mazsolás sütemény által nyújtott élvezet nem csak a franciák és az osztrákok privilégiuma; mára szinte az egész világot meghódította ez a különleges formájú édesség. Elzász gasztronómiai nagykövete több néven is ismert; gyakran emlegetik, de kevesen tudják helyesen leírni. Kougloff, Kugelhopf, Guglhupf – egy és ugyanaz!
A magas, csavart mintájú formában sütött sütemény hazája Ausztria. A franciák Marie-Antoinettenek köszönhetik a receptet, aki tizenévesen vitte azt magával a francia udvarba. XVI. Lajos francia királlyal kötött házassága az évszázados osztrák-francia ellentétet kívánta felszámolni. A politikai házasságot nem az önfeledt boldogság jellemezte, így nem meglepő, hogy Marie-Antoinette mulatozással és finom ételekkel vígasztalta magát.
A kuglóf a francia vasárnapi reggelik egyik főszereplője. Úgy vélik, akkor a legfinomabb, ha előző este készül és reggelre kellően összeforrnak az ízek.
Délutáni kávék mellett is fel-felbukkan, de remek kísérője egy pohárka pinot noir-nak vagy fűszeres tramini-nek. Az a változata, melyben a mazsolát húsos szalonnadarabkákkal helyettesítik, aperitifként szokott terítékre kerülni.
Egy szó mint száz, finom és a vasárnapi reggelihez meg kell csinálni!
A receptért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a lacuisine.hu oldalát!
Szerző: Béres Dalma