Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

image

Ha eddig kizárólag az 1944-es normandiai partraszállás miatt csengett ismerősen az észak-nyugati francia régió neve, egy harapás a normandiai almatortából garantáltan nagyot fordít majd ezen. A tarte normande (ejtsd tárt normand) a tortaformában megtestesült normandiai identitás. A tarte Tatin-nel (fordított almatorta) fej-fej mellett vannak a leghíresebb francia klasszikus almatorta megnevezéséért folytatott versenyben.

image

A tarte normande a normandiai konyha megkerülhetetlen emlékműve, mely a régió olyan nagyszerűségeit egyesíti, mint crème fraîche, vaj, calvados és alma. Magát a süteményt a kevert tészta, a friss, lédús alma, a calvados és a krémes töltelék ízkavalkádja teszi felejthetetlenné.

Normandia másnéven az alma nagybetűs királysága, ahol minden évszakban egyedül árválkodó almafák vagy épp a gondozott gyümölcsösök alakítják a táj meghatározó képét. Magát a gyümölcsöt, és később a fákat, keletről hozta ide a történelem: már az egyiptomiak és az antik görögök is ismerték, majd a keresztes hadak honosították meg Normandiában.

Napjainkban a normandiai almák 30 %-ából készül calvados, 20%-a almalé lesz és a termés feléből cidre (almabor) készül.

A leghíresebb alma alapú szeszesitalért a franciáké a dicsőség. Normandiában már a középkor vége óta készítenek almapárlatokat. A calvados nem pálinka, hanem alma-brandy, hiszen az almabor (cidre) lepárlásából készül és nem az összezúzott gyümölcs erjedésének eredménye. A szőlőbor-párlathoz hasonlóan az almabor lepárlását követően a zamatos nedűt tölgyfahordóban érlelik, fűszerezik, majd 40 fokosra visszahígítják. Az óvatos érlelés folytán a calvados évről-évre finomabb lesz. A calvados osztályozásának is a tölgyfahordóban töltött évek száma szolgál alapul. Magas alkoholtartalmának köszönhetően jót tesz a túlterhelt gyomornak, ezért elsősorban digestif-ként fogyasztják.

Az ital elnevezése 1942-től törvénnyel eredetvédett (AOC-Appelations d'origine controllée). Ahogy a brandy is csak akkor nevezhető konyaknak, ha Cognac vidékén készült és champagne névvel is csak az a szeszesital illethető, melyet Champagne vidékén állítanak elő, úgy az almaborpárlat is kizárólag akkor calvados, ha megfelel a gyártási előírásoknak és Calvados vidékén készítik.

A Normandia partjainál elterülö Calvados térség elnevezésére két teória is létezik. Az egyik történet szerint a spanyol Armada El Salvador nevű hajója a protestáns Anglia meghósítására készült, mikor Normandia sziklás partjainál hajótörést szenvedett. A helyi franciák a könnyű „nyereséget” alma-brandyvel ünnepelték. Később szülőföldjüket a spanyol hajó francisított nevén eleinte El Calvador-nak, majd le Calvados-nak nevezték. Egy másik magyarázat szerint a régió elnevezése a latin kopasz hát (calva dorsa) kifejezésből ered, ami a jellegzetes tenger felőli partszakaszra utal, illetve a korai tengerészeti térképeken is így nevezték ezt a parti földrészt.

A calvasodról az a hír járja, hogy nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ”lyukat” égessenek vele a gyomorba, vagyis hogy két fogás között felhörpintsenek belőle egy pohárkával és ezzel segítsék az emésztést, valamint csiklandozzák az étvágyat a soron következő fogás előtt.

Normandiaiak és bretonok nagy kedvence a café calva, mely nem más, mint pálinka espressoval szervírozva.

A friss alapanyagokból, gondosan elkészített normandiai almatorta nem más, mint egy harapás Normandiából. Érdemes megkóstolni!

A hozzávalókért és az elkészítés módjáért látogasd meg partnerünk, a LaCuisine.hu oldalát: http://lacuisine.blog.hu/2014/02/16/normandia_felfedezese_almatorta_18_even_felulieknek

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó