Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A quiche (ejtsd: kis) a franciák pizzája. Az, hogy nem lett olyan népszerû, mint az olaszok tésztaétele, valószínûleg csak a megfelelõ marketing hiányának köszönhetõ. Vagy egyszerûen csak titkolóznak. Mindenesetre legalább olyan változatosan, viszont sokkal gyorsabban elkészíthetõ ételrõl van szó, mint a pizza. Alkalmas a hûtõtakarításhoz, minden maradék bátran felhasználható, ráadásul néhány próbálkozás után már mindenki kibontakoztathatja kreativitását is és új, meg mégújabb töltelékeket készíthet.

A pizzával ellentétben nem csak forrón jó, hanem langyosan, hidegen, sõt melegítve is, mitöbb fagyasztható készen és félkészen is. A tésztájából elõre begyúrhatunk egy nagyobb adagot, tíz napig simán eláll a hûtõben, ezért bármikor meglephetjük magunkat egy újabb adag quich-sel. Ráadásul, ellentétben a pizzával nem kelt tésztából készül, ezért az elkészítése is könnyebb. Na jó, ne is dicsérjük tovább, aki egyszer sütött, az biztos rászokik a quiche evésre.

A legismertebb quiche egyébként a lotharingiai ( quiche lorraine ), aminek a tölteléke sültszalonna és némi pirított hagyma, ami viszont minden quiche-nél biztos, az a tejszínes-tojásos ma-ssza, amivel a zöldségeket, húst, egyebeket leöntjük, vagy elkeverjük vele. Ez fogja össze és adja meg a töltelék konzisztenciáját.

{mosimage}

A tészta eredetileg a klasszikus omlós-vajas tészta, de ha nagyon nem megy az összeállítása - bár miért ne menne? - belecsempészhetünk egy tojás sárgáját, amikor senki sem néz oda.  Az viszont fontos, hogy gyorsan és hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert csak akkor lesz omlós a talapzat. Ha nincs kedvünk gyúrótáblázni, egyenesen a tepsiben is nyújthatjuk a tésztát, lehet kapni ehhez való apró nyújtóhengert, de egy simafalú kisebb befõttesüveg is megteszi. Az elõsütéshez fedjük le a tésztát sütõpapírral és szórjuk meg úgy negyvendekányi szárazbabbal, vagy direkt erre a célra kapható nehezékkel, így nem fog felpúposodni és a töltelék egyenletesen elosztható rajta.

Borsamunkatárs spenótos töltelékkel készítette, mert a várva várt vendége nagy spenótimádó volt, el is fogyott egy közepes tepsivel belõle, remekül harmonizálva azzal a három üveg fehérborral, amivel lekísérték. Jókedvük is kerekedett.

Így készül:

A tésztához 30 dkg lisztet 15 dkg hideg vajjal és egy kávéskanál sóval elmorzsolunk, majd annyi jéghideg vizet adagolunk hozzá kanalanként, amennyivel összeáll a tészta. Nem szabad kidolgozni, gyurmázgatni, csak gyorsan addig gyúrni, amíg összeáll. Fél órát állni hagyjuk a hûtõben, majd a fent emlegetett módon kibélelünk vele egy közepes tepsit, vagy egy kerek, cakkos szélû formát úgy, hogy ujjnyi pereme is legyen. Félkészre sütjük.

Egy zacskó mirelit spenótot (ne az elõre fûszerezett, tejporos változatot, hanem rendes csak spenótot tartalmazót válasszuk) felengedünk, kicsavarjuk és három gerezd átnyomott fokhagymával együtt, közepes lángon "megszárítjuk", átforrósítjuk. Reszelünk bele némi szerecsendiót, sózzuk és megborsozzuk. Hozzákeverünk úgy 15 dekányi túrót, jobb napokon Ricottát és egy evõkanál parmezán sajtot. Az egészet átforrósítjuk, elkeverjük. Egy kicsit hûlni hagyjuk, ezalatt három tojást elkeverünk két deci tejszínnel és a spenótos krémhez keverjük. A sápadtra sült tésztába terítjük és forró sütõben készre, de nem szárazra sütjük.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó