Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Francia paradoxon

Senkit sem szeretnénk alkoholfogyasztásra ösztönözni, hiszen mindannyian ismerjük a káros hatásait. Azonban van néhány elgondolkodtató adat és tény, melyek a bort - elsõsorban a vöröset - kiemelik a többi ital közül. Hallottál már a francia paradoxonról? Igazán meglepõ, de kutatási eredmények bizonyítják a bor jótékony hatását. Összehasonlították a francia és az amerikai férfiak életmódját, étkezési és italfogyasztási szokásaikat.

Az eredmény: a franciák jóval többet dohányoznak, kevesebbet sportolnak, 30%-kal több zsírt esznek, és tízszer annyi bort isznak, mint amerikai társaik. Ennek ellenére a 100 fõre jutó szívinfarktusok aránya mintegy 30-50%-kal kisebb. Ez azért lehetséges, mert a bor tannint – csersavat – tartalmaz, mely védi a szív koszorúereit. Minél több tannin van a borban, annál több benne bizonyos jótékony fenolok aránya (quercetin, catechin, rezferatrol).

Hogy hogyan hat mindez a szívre? A vérben kétféle koleszterin található: HDL (magas sûrûségû lipoprotein) és LDL (alacsony sûrûségû lipoprotein). Az elõbbi hasznos, az utóbbi káros hatású koleszterin. A csersav pedig egyrészt csökkenti az LDL szintjét a vérben, másrészt növeli a HDL-szintet. Egyébként a vörösborban 10-szer annyi fenol található, mit a fehérborban, így ezt egészségesebbnek tartják. De nem csak a fenolok miatt.

{mospagebreak}

A bor segíti az emésztést

Biztos Te is hallottad már, hogy a bor jót tesz az emésztésnek. Nos, itt ugyancsak a vörösrõl van szó elsõsorban. A vörösbor és a gyomorsav pH-értéke ugyanis közel azonos. Ezért van az, hogy egy kiadós vasárnapi ebéd után, olyan jól esik egy pohár bor. Tulajdonképpen besegít a gyomornak, mintha az több savat termelt volna, pedig mégsem.

A fehérbornak azonban magasabb a savtartalma, ezért nem szokott olyan jól esni. Azonban nem szabad átesni a ló túloldalára. Ha ugyanis túl sok bort iszunk, a gyomormirigyek abbahagyják a munkát, azt hiszik már nem is kell dolgozniuk. Így leáll az emésztés. Nem jó hír, ugye? Vonjuk le a konzekvenciákat: a bor egészséges, de csak mértékkel. 1994-ben még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, hogy a bor a szervezetre nézve kedvezõ hatású ital. De a mértékletesség nem csak a savak miatt fontos. A benne lévõ alkohol ugyanis éppen olyan káros, mint a többi italban lévõ. Az alkohol 90%-át a májban termelõdõ ADH (aldehid-dehidrogenáz) bontja le. Óránként 8-10 grammot.

Ez a mennyiség körülbelül egy pohár bor alkoholtartalmának felel meg. Vagyis ha az esti összejövetelen a barátokkal körülbelül óránként egy-egy pohárral iszol meg, nagy valószínûséggel nem kell attól tartanod, hogy rosszul leszel, vagy másnap rád tör a macskajaj. Ha még vizet is iszol hozzá, az felgyorsítja a felszívódást. A dohányzás azonban felerõsíti az alkohol hatását, bár ezt egyébként sem ajánlanánk semmilyen körülmények között.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó