Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nem kell úgy felfújni a sütés-főzést! Vannak ételek, amiket sec-perc elkészíthetünk.

A tarte Tatin [ejtsd: tárt táten], vagyis a Tatin kisasszonyok tortája, vékony ropogós tésztájú almatorta édes és ragacsos karamellel a tetején.


Erős tartású étel a coq au vin, azaz a boros kakas, nem lehet vele alkudozni, nem hajlik kompromisszumokra, ebbe nem lehet tyúkot vagy urambocsá‘ csirkét tenni, ebbe kakas kell és kész.

...Ez itt a kérdés! És ha enni, akkor mit inni? Francia berkekben bor és sajt egymás elválaszthatatlan cimborái. Úgy vélik, a szaglás bevonása nélkül nincs teljes kóstolás, az ízek igazán csak harmóniában bontakoznak ki. Franciaország kulináris titkai kimeríthetetlenek, konyhaművészetének történeti fejlődése egyedülálló.

A franciák szerint az ételkészítés a legrégebbi művészet, hiszen Ádám éhesen született… Takács Dalma - a Hetekben megjelent - írása.

Már januárban feltűnt, hogy minden francia élelmiszer áruház “akciós” termékei között szinte csak a palacsinta készítés eszközei és hozzávalói sorakoznak nagy számban.

Bár lassan közhelyszámba megy már, de én is csatlakoznék: olyan, hogy francia konyha mint olyan, nem létezik. Én inkább úgy mondanám: francia konyha = a különböző gasztrorégiók közössége.

Egy Január 6-a vagyis Vízkereszt környékén a francia pékségeknél megjelenik a Galette des Rois sütemény, más néven a királyok lepénye.

A francia gasztronómia elismerésével először válhatott egy nemzet konyhaművészete a szellemi világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerűen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegű étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára Nairobiban tartott konferenciáján.

"Még régóta ígérgetem, hogy írok az étteremről, de mindig más téma került fókuszba, és úgy gondoltam, hogy az étterem nem fog elfutni… Viszont most pótolom az elmaradásomat. Christine barátnőmnek köszönhetem, hogy itt lehetek, mert ő segített kiküldeni azt a pár levelet márciusban, aminek folyományaként találkoztam a Séffel, és rögtön tudtam, hogy itt szeretnék dolgozni. Akik ismernek, tudják, hogy mindig intuíció alapján döntök, és ez alól ez az eset sem volt kivétel."

Ami az olaszoknál a pizza, az a franciáknál a quiche: mennyei tészta változatos és gazdag feltéttel. Készítheted sós és édes változatban is – mindkettőre van tuti recept.

Doktorits-Neubauer Judit - Hétköznapi GourmetAz ATV Jam Light műsorának vendége Neubauer Judit, a Hétköznapi Gourmet főzőiskola vezető volt, akit honlapunkról már ismerhettek.

Barátságunk Christine Chapot-val egy provence-i nyaralás alkalmával kezdődött 2007-ben. Christine egy kis panziót vezet és főzőiskolákat tart Tavelben, ahol bevezeti vendégeit a provence-i konyha rejtelmeibe.

Egy tartalmas bableves, kicsit franciásan, és egy gyors almás lepény a mai ajánlatunk. Laktató finomságok ebédre és vacsorára...

Új módját találta meg egy francia borász a nedű szerelmeseivel való találkozásra internetes borkostolót kínálva számukra.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó