Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jean-Dominique Bauby, a francia Elle egykori fõszerkesztõje teljes testére lebénult és kizárólag a bal szemét tudta mozgatni - a magát elsõsorban festõnek tartó Julian Schnabel (Mielõtt leszáll az éj) pedig hosszú ideig csak az õ épen maradt szemén keresztül láttatja a világot a nézõvel. Zavarbaejtõen lenyûgözõ élmény ez a fél óra, de sajnos nem volt annyi kurázsi az alkotókban, hogy végigvigyék a koncepciót. A film fennmaradó része hagyományos életrajzi történet remek alakításokkal és lenyûgözõ képekkel, de sokkal kevesebb fantáziával.

{nomultithumb}{mosimage}

Schnabel abban még bátor volt, hogy nem amerikanizálta a történetet és franciául, francia nyelvû színészekkel forgatta le a filmet. A fõszerepben egy igazi színészóriást láthatunk (Mathieu Amalric), hölgykoszorúját pedig olyan kiváló színésznõk alkotják, mint Emmanuelle Seigner (Keserû méz, Piaf), Marie-Josée Croze (Barbárok a kapuknál, München) vagy Marina Hands (Lady Chatterlay, Barbárok a kapuknál).

A filmet az Egyesült Államokban forgalmazó Miramax kemény Oscar-kampányra készül fittyet hányva arra, hogy a film a legjobb külföldi film kategóriában nem versenyezhet (mert ott Franciaország a Persepolis-t indította) és próbál kisajtolni egy jelölést Amalricnak illetve a mellékszerepben feltûnõ Max von Sydow-nak. A magyar bemutató idõpontját még nem tudjuk, de addig is öt jelenet és az elõzetes megtekinthetõ itt. (Forrás: Origo)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó