Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tarolt a Szerelem a francia Oscar-díjnak számító César-díj kiosztóján: az osztrák Michael Haneke francia nyelvű filmjét mind az öt fő kategóriában - köztük a legjobb francia filmjében - díjazta péntek este a francia filmakadémia.

Az egy idős házaspár utolsó hónapjait feldolgozó szerelmi dráma összesen tíz jelölést kapott, s elnyerte a legjobb rendezésnek, forgatókönyvnek, színésznőnek (Emmanuelle Riva) és színésznek (Jean-Louis Trintignant) járó szobrot is.

A cannes-i filmfesztiválon a fődíjjal, az Arany Pálmával jutalmazott osztrák-francia-német koprodukcióban készült film a vasárnapi Oscar-gálán is nagy esélyesnek számít, Hollywoodban öt kategóriában (legjobb színésznő, rendezés, forgatókönyv, film és külföldi film) jelölték.

A zene és effektusok nélküli lassú film egy nagypolgári párizsi lakásban játszódik. Georges, az idős értelmiségi férfi évtizedek után is szerelmes egykoron zenetanárnőként dolgozó feleségébe, Anne-ba, aki a dominánsabb személyiség a pár két tagja közül. Két egymást követő agyvérzés során azonban a nő fokozatosan leépül, férje pedig - aki minden gondolatát kitalálja - a legnagyobb odaadással ápolja a haláláig, majd öngyilkos lesz.

Az osztrák rendezőt sokszor éri az a vád, hogy steril, provokatív, sokszor kioktató hangvételű társadalomkritikai filmeket készít. A leépülésről és az elmúlásról a tőle megszokott kegyetlen pontossággal és egyszerűséggel megrendezett Szerelem azonban olyan gyengédséggel párosult, hogy a filmes szakma mellett a közönség lelkesedést is kiváltotta. A film eddig 15 nemzetközi díjat nyert el. Franciaországban közel 700 ezren, külföldön pedig 1,5 millióan nézték meg. A 70 százalékban francia pénzből, teljes egészében Franciaországban forgatott alkotást ötven országban mutatták be.

A három legfőbb díjat a 70 éves osztrák rendező helyett Margareth Ménégoz producer vette át, miután Haneke a Cosi fan tutte című Mozart-opera rendezésének madridi világpremierje után egyenesen Los Angelesbe repült. A filmvászonra több mint egy évtized után visszatért 82 éves Jean-Louis Trintignant sem tudta személyesen átvenni a Césart brüsszeli színházi fellépése miatt.

Emmanuelle Riva a legjobb női alakításért járó szobor átvételekor azt mondta, hogy a díjat a film teljes stábjával szeretné megosztani. "Nagyon nehéz egyedül állnom itt a díjjal, ez annyira drága nekem" - mondta meghatottan. A Szerelmem, Hirosima női főszereplőjeként 1959-ben berobbant színésznő hozzátette: "Nagyon nagy szenvedéllyel dolgoztam ebben a filmben. Óriási szerencsém van, hogy életemnek egy ilyen késői órájában ekkora csoda ért". Emmanuelle Riva szombaton indul Los Angelesbe, jelölt ugyanis a legjobb női alakításért járó Oscar-díjra is, amelyet vasárnap este, a színésznő 86. születésnapján osztanak ki Hollywoodban.

A 38. alkalommal megrendezett César-gálán - amelyen a francia filmes szakma 3500 képviselője húsz kategóriában választotta ki az előző évben moziba került 271 alkotás közül a legjobbakat - négy szoborral jutalmazták Jacques Audiard szerzői filmjét, a Csont és rozsdát. A szerelmi melodráma férfifőszerepét alakító 35 éves belga Matthias Schoenaerts megkapta a legígéretesebb színésznek járó szobrot, a legjobb adaptáció díját Jacques Audiard és Thomas Bidegain vihette haza a kanadai Craig Davidson novelláiból írt történetért, a legjobb vágásért Juliette Welfling érdemelte ki pályája ötödik César-díjat, amelyből négyet Audiard-filmekért kapott. A legjobb filmzenéért járó szobrot pedig Alexandre Desplat-nak ítélte a filmakadémia, ő azonban már szintén Los Angelesben tartózkodik, ahol az Argo-akció című film zenéjéért jelölték az Oscar-díjra.

A 13 kategóriában jelölt vígjáték, a Camille ismétel egyetlen szobrot sem nyert el, a Versailles-i kastélyban forgatott Búcsú a királynémtól című kosztümös történelmi dráma, Benoit Jacquot rendezése viszont három Césart is kiérdemelt, a legjobb fényképezésért (Romain Winding), a legjobb díszletért (Katia Wyszkop) és a legjobb jelmezért (Christian Gasc).

A legjobb férfi epizódszereplő (Guillaume de Tonquédec) és a legjobb női epizódszereplő (Valérie Benguigui) díja is a Le Prénom (A keresztnév) című alkotásé lett, amelyet Matthieu Delaporte és Alexandre de La Patelliere rendezett.

A legjobb első film Cyril Mennegun alkotása a Louise Wimmer lett, a legígéretesebb színésznő díját pedig a 22 éves Izia Higelin rockénekesnő kapta meg első filmszerepéért (Rossz lány).

A legjobb külföldi filmnek járó Césart az Argo-akciónak, Ben Affleck alkotásának ítélte a francia filmszakma. "Egy amerikai rendezőnek a francia mozi és a francia közönség elismerése különleges megtiszteltetést jelent" - írta a üzenetében Los Angelesből a rendező, akinek filmjét hét kategóriában jelölték az Oscar-díjra, ezért nem tudott Párizsba utazni a César-gálára.

Filmes életművéért a tiszteletbeli César-díjat idén Kevin Costner vehette át. A meghatódott 58 éves Oscar-díjas amerikai színésznek - akit perceken át állva ünnepelt a francia filmes szakma - Michel Hazanavicius, a tavalyi Oscar-gálán öt díjat nyert A némafilmes rendezője adta át az elismerést. (MTI)

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó