Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Pályája kezdetén de Broca Claude Chabrol és Francois Truffaut mellett dolgozott asszisztensként, saját alkotásai azonban többnyire kosztümös drámák és vígjátékok voltak. Egyszer azt nyilatkozta, hogy mindennél jobban szereti megnevettetni az embereket. Rengeteg francia hírességgel forgatott, köztük Yves Montand-nal, Catherine Deneuve-vel és Jean-Paul Belmondóval, aki hat filmjében is szerepelt.

Egyik leghíresebb alkotása, az 1966-os Szívkirály fõszereplõje a brit Alan Bates volt, aki a harctér õrületével szembesülõ elsõ világháborús angol katonát alakított. Catherina Zeta-Jones de Broce egyik filmjében, az 1990-ben készült, meztelenkedést is tartalmazó Seherezádé-ban tûnt föl elõször a mozivásznon. A rendezõ legnépszerûbb filmje kétségkívül az 1961-es Cartouche volt Belmondóval és Claudia Cardinaléval a fõszerepben. A legendás mozi a frank tolvajfejedelem zavaros nõügyeirõl szólt.

De Broca 1933. március 15-én született jómódú családba. Filmmûvészetet tanult, majd Algériában teljesítette hazafias kötelezettségét a hadsereg filmszekciójában. Az újhullámos rendezõk, akiknek a keze alatt dolgozott, Henri Decoin, Chabrol és Truffaut finanszírozták elsõ szárnypróbálgatásait. Elsõ filmjét, a Les Jeux de l'amour (Szerelmi játékok) címû vígátékot 1959-ben készítette. A Cartouche után, 1963-ban a Riói kaland sikere megszilárdította hazai pozícióját, és felkeltette a nemzetközi filmszakma érdeklõdését. A francia Becsületrend lovagjának választotta Philippe de Brocát. Az utóbbi években munkái többségét a televíziónak készítette.

Jacques Chirac, a francia elnök is lerótta tiszteletét a filmes emléke elõtt. Elmondta, hogy de Broca halálával a francia mozi "egyik legtehetségesebb szolgálóját" veszítette el, "egy fantáziadús, igényes rendezõt", aki Franciaország legsikeresebb komédiáit készítette. A francia kultuszminiszter szombaton jelentette be de Broca halálát. A rendezõ utolsó filmjére egymillió jegyet adtak el októberi bemutatója óta. (Forrás: origo)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó