Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Németországgal kollaboráló Franciaországban - annak ellenére, hogy az állam és a rendőrség együttműködött a nácikkal - volt a legkevésbé hatékony a deportálás: a névtelen hősöknek köszönhetően a holokausztot átélő országok közül Franciaországban menekült meg a legtöbb zsidó: az akkori 300 ezer háromnegyede.A francia rendőrség 4500 alkalmazottja 1942. július 16-án egy nap alatt több, mint 13 ezer zsidót tartóztatott le az úgynevezett Vél d'Hiv razzia során. Vél d'Hiv egy kerékpáraréna (vélodrome) volt az Eiffel-torony közelében, itt gyűjtötték össze és várakoztatták a francia hatóságok napokon át az elhurcolt embereket. Közülük több mint 8 ezren a Drancy-i táborba kerültek, ahonnan koncentrációs táborokba deportálták őket.

A Vel d'hiv

A razzia napjának emlékére a július 16. utáni első vasárnap a rasszista és antiszemita bűncselekmények emlékének nemzeti napja Franciaországban. Ezen a napon ismerte el 1995-ben először Jacques Chirac akkori elnök a francia állam, nevezetesen a Vichy-kormány felelősségét a franciaországi zsidók deportálásában.

A hetvenes években készült néhány olyan emlékezetes film, amelyben a franciaországi holokauszt legnagyobb letartóztatását felidézték, mint például a Klein úr Alain Delon főszereplésével. De A razzia az első játékfilm, amely azt dolgozza fel: mi is történt pontosan 1942. július 16-án Párizsban.

A Le Journal du Dimanche tudósítása szerint 2009-ben, néhány napi párizsi forgatás után a stáb Budapestre költözött, ahol a kerékpárarénában és az egyik franciaországi táborban játszódó jeleneteket forgatták hatszáz magyar statiszta, többségében gyerekek közreműködésével.

A film főszereplője Jean Reno egy zsidómentő orvost alakít, Mélanie Laurent pedig egy bátor ápolónőt játszik.

A Budapest külterületén felállított díszletben 30 kilométernyi szögesdrótkerítést építettek fel, amelyet rozsdaszínű festékkel bekent gumivédelemmel láttak el, hogy a gyerekek ne sérüljenek meg a forgatáson.

A film főszereplője Jean Reno egy zsidómentő orvost alakít, Mélanie Laurent pedig egy bátor ápolónőt játszik.

A razzia további szerepeit Sylvie Testud, Anne Brochet, Samuel Le Bihan és Gad Elmaleh alakítják. A humorista a párizsi lapnak elmondta: szefárd zsidóként egyfajta bűntudattal küzd az európai askenázi zsidósággal szemben azért, amit ők elszenvedtek a második világháborúban. "Egy a vallásunk, egy a történelmünk. Boldog vagyok, hogy egy ekkora munkában részt vehetek, amely a következő nemzedékek nevelésére szolgál" - mondta a színész-humorista.   

A jószívű tűzoltók, akik több nap szomjazás után inni adtak a vélodrombanA film franciaországi bemutatója ezév márciusában volt. A magyar bemutató időpontjáról sajnos nincs információnk, de amint értesülünk, közzétesszük az infót.

A rendező a megtörtént események pontos felidézése mellett azt is szeretné bemutatni, hogy a közfelfogással ellentétben nem minden párizsi volt gyáva.

A két és fél évig írt forgatókönyv arra az ellentmondásra kíván rávilágítani, hogy a Németországgal kollaboráló Franciaországban - annak ellenére, hogy az állam és a rendőrség együttműködött a nácikkal - volt a legkevésbé hatékony a deportálás: a névtelen hősöknek köszönhetően a holokausztot átélő országok közül Franciaországban menekült meg a legtöbb zsidó: az akkori 300 ezer háromnegyede.

A film stáblistáját olvasgatva történelmi tanácsadóként annak a Serge Klarsfeld francia nácivadásznak nevével is találkozhatunk, aki a napokban döbbenetes dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely azt bizonyítja: Pétain marsall antiszemita volt.

Bár lehetne a film megvalósításával kapcsolatban néhány kritikát megfogalmazni, ezt meghagyjuk másoknak. Reno mindenképp elismerést érdemel a téma felkarolásáért.

Ha szeretnéd megnézni a filmet, lehet, hogy tudunk segíteni... Dobj egy üzenetet. Francia hang, angol felirat...

A film hivatalos honlapja már megszűnt, helyette itt egy adatlap./

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó