Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) címû alkotása nyerte el vasárnap a fõdíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon.

A díjat - amelyet az amerikai rendezõ-színész Sean Penn elnökletével ítélt oda a kilenctagú nemzetközi zsûri - Robert de Niro amerikai színész nyújtotta át a rendezõnek.

Laurent Cantet-t, aki a gyõztes filmben játszó kamaszok gyûrûjében vette át a fõdíjat, óriási ovációval, állva ünnepelte a cannes-i Fesztiválpalota Lumiere nagytermének 2300 fõs közönsége. Utoljára 21 évvel ezelõtt kapott Arany Pálmát francia film: Maurice Pialat A Sátán árnyékában címû alkotása.

Sean Penn rövid köszöntõjében azt hangsúlyozta, hogy a zsûri egyöntetûen döntött arról, hogy egy "nagyon nagyon meglepõ" filmnek ítéli a fõdíjat.

Az Arany Pálmát nyert alkotás, a 46 éves Laurent Cantet ötödik játékfilmje - amely utólag került bele a hivatalos versenyprogramba - a fõszerepet alakító Francois Bégaudeau azonos címû regénye alapján készült. Az improvizációs gyakorlatok során létrejött alkotás félig dokumentarista, félig fiktív módon egy párizsi középiskolai osztály mindennapjait mutatja be egy fiatal francia tanár óráin keresztül. A rendezõ szerint filmje arról szól, hogy milyen ténylegesen egy iskola, és nem arról, hogy milyennek kellene lennie.

A falak között címû filmet szombat este a hivatalos versenyprogram utolsó alkotásaként óriási közönségsikerrel mutatták be Cannes-ban, s a vasárnapi lapok is méltató kritikákat írtak róla.

Az Arany Pálma után a második legjelentõsebb díjat, a zsûri Nagydíját, az olasz Matteo Garrone filmje, a Gomorra kapta, míg a zsûri díját szintén olasz film, Paolo Sorrentino Il divo címû alkotása érdemelte ki.

Élete elsõ filmszerepéért a legjobb nõi alakítás díját nagy meglepetésre Sandra Corveloni brazil színésznõ, a Linha de Passe címû filmben nyújtott játékáért kapta.

A legjobb férfi alakítás díját viszont a várakozásoknak megfelelõen a 41 éves Benicio del Toro Ernesto "Che" Guevara megformálásért érdemelte ki, amelyet az amerikai Steven Soderbergh Che címû négy és fél órás, két részes filmjében nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a török versenyfilm, a Három majom rendezõjének, Nuri Bilge Ceylannak, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat pedig a kétszeres Arany Pálma-díjas Jean-Pierre és Luc Dardenne-nek a Le silence de Lorna (Lorna csendje) címû filmjük könyvéért ítélte oda a zsûri.

Román film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát: a 31 éves Marian Crisan Megatron címû alkotása. A legjobb elsõfilmes rendezõnek járó Arany Kamera díjat az angol Steve McQueen Hunger címû filmje érdemelte ki, amely az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésû párhuzamos, alternatív versenyprogram nyitófilmje volt.

Catherine Deneuve francia színésznõnek - aki a Karácsonyi mese címû versenyfilm fõszerepét alakítja - és Clint Eastwood amerikai rendezõ-színésznek teljes életmûvéért ítélte oda a zsûri a 61. Cannes-i Filmfesztivál különdíját. Az amerikai rendezõ Changeling címû filmével versenyzett idén az Arany Pálmáért, de a díjkiosztó ünnepségen nem jelent meg.

A magyar versenyfilm, Mundruczó Kornél Delta címû alkotása szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A világ egyik legjelentõsebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsûritõl függetlenül ítélték a legjobbnak a magyar alkotást.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó