Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Május 14-én, a Cannes-i Filmfesztivál nyitányával összhangban, elindul a Francia Filmhónap, aminek keretén belül olyan filmeket nézhetünk meg on-line változatban, melyek többsége nem kerül hazai forgalmazásba.

A mûvészi igénnyel összeválogatott filmcsomag június 11-ig lesz elérhetõ a Filmklik.hu-n.

Az on-line filmforgalmazás egy olyan modern kezdeményezés, mely új megoldást kínál a hazai filmterjesztés problémáira, és egyben lépést tart azzal a tendenciával, amely egyre inkább a digitális mozizás otthonos élménye felé terelgeti a kortárs nézõközönséget.

A Filmklik idei francia kínálata már a második kezdeményezése a Budapest Filmnek, hiszen tavaly már találkozhattunk e kópia nélküli vetítésmóddal az Európa Filmhónap internetes mustráján. Az esemény sajtótájékoztatóján az Odeon moziban Bognár Péter, a Filmklik alapítója a digitális forgalmazás eddig tapasztalt és jövõben várható sikereirõl beszélt, szem elõtt tartva a nézõi igényeket és az alapvetõ mûvészi szempontokat, mely a válogatás alapjául szolgált.

A tájékoztatón részt vettek a fiatal filmes generáció MadzagFilmes alkotói: Erdélyi Dániel, Groó Diana és Fischer Gábor, mivel a Francia Filmhónaphoz a Madzag TV tagjai (a három említett rendezõn kívül még Török Ferenc) is arcukat és véleményüket adják. Ugyanis nemcsak mozizhatunk az on-line filmszemlén, hanem elolvashatjuk és megnézhetjük az említett alkotók szubjektív benyomásait is a filmek kapcsán.

A Filmhónap május 14-i szimbolikus kezdete, avagy szándékos utalása Cannes-ra nem puszta reklámfogás. A Cannes-i Filmfesztivál reprezentatív eseménysorozata, a „vörös szõnyeges” bevonulások pillanatai ingyen letölthetõ formában jutnak el azokhoz, akik rákattintanak a Filmklik oldalára, hogy lássák a hírességeket.

A tájékoztató után levetítették Christophe Honoré 2007-es Szerelmes dalok (Les chansons d’amour) címû zenés drámáját, amely szerepelt a tavalyi cannes-i versenyprogramban. A fõbb szerepeket Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme és Chiara Mastroianni alakítják. A modern musical az ellenkezõ és azonos nemû párok kusza viszonyainak magyarázatát próbálja felkutatni a maga játékos eszközeivel, és a drámai alapszituáció (a Ludivine Sagnier által játszott fiatal fõhõsnõ hirtelen halála) ellenére szemernyit sem veszít könnyedségébõl.

A fesztivál szervezõi (a Szerelmes dalokkal együtt) tizenkét alkotást hoztak el nekünk Franciaországból, s e tucatnyi mû közül kilenc most kerül elsõként hazai forgalmazásba.

A 12. Francia Filmnapok egyik sikerdarabjával, Emmanuel Mouret párkapcsolatokat analizáló, romantikus meséjével, a Csak egy csók-kal is újra találkozhatunk. A César-díjas Mitterand utolsó napjai (Robert Guédiguian) a francia politikus életébe enged betekintést, az Egy fickó a szomszédból (Vincent Lannoo) egy hétköznapi fekete komédia, a Festõi titkok (Laurent de Bartillat) mûvészeti kódfejtéses történetét pedig az európai Da Vinci-kódként is üdvözölhetjük. Céline Sciamma elsõ filmje, a Vízililiomok szinkronúszó kamaszlányok mindennapjain keresztül kutatja a nõi lét titkait, Philippe Garrel Szabályos szeretõk címû munkája (fõszerepben szintén Louis Garrellel) a 68-as párizsi diáklázadások háttérkulásszái közé vezet el minket, a Tiszta tekintet (Jerôme Bonnel) egy mentálisan beteg nõ folyamatos leépülését követi nyomon, az Asszonyok paradicsoma (Laurent Cantet) pedig Haiti szigetére repíti fõhõnõit, hogy könnyû kalandokat találjanak az egzotikus partokon.

Az Amikor énekes voltam (Xavier Giannoli) címû film egy bárénekesrõl szól, akinek már éppen leáldozóban van a karrierje, ám középkorú sármjával még meghódít egy szép fiatal lányt. A bohém énekes szerepében Gerard Depardieu-t láthatjuk. A Fegyverszünet karácsonyra (Christian Carion) cselekményét megtörtént események ihlették: 1914 karácsonyán, az elsõ világháború közepette az ellenséges seregek katonái egy röpke idõre békét kötöttek egymással, majd folytatták a harcokat. A film négy ember életén keresztül dolgozza fel ezt az eseményt. Filmtörténeti csemege Alain Robbe-Grillet Gradiva címû alkotása, mely a szexuális álmok freudi mesevilágába visz el minket régész fõhõsének kalandjain keresztül.

Az imént említett filmek az interneten keresztül mindenki számára hozzáférhetõ, DVD-minõségû formátumban várják a francia mozi szerelmeseit és mindazokat, akik filmes ritkaságokra vadásznak. A digitális változat mellett a hagyományos vetítésmód kedvelõi sem maradnak ki a filmhónap újdonságaiból, hiszen a Mûvész moziban eredeti kópián is látható lesz a program. A filmek általában eredeti nyelven, magyar felirattal állnak rendelkezésünkre, ám a Filmkliken szinkronizált formát is választhatunk majd. (Forrás: film.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó