Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia Oscar-díjnak számító César-díj idei nagy győztese és egyben meglepetése is Martin Provost rendező hét szobrot elnyert Séraphine című filmje.

Ezt az alkotást találta a legjobb filmnek a francia Filmakadémia, a címszerepet alakító Yolande Moreau pedig másodszor vehette át a legjobb női alakításért járó Césart.

A film a XIX. és a XX. század fordulóján élt Séraphine de Senlis festőnő életét dolgozza fel, aki autodidakta módon házvezetőnőből vált rövid ideig elismert, majd teljesen feledésbe merült művésszé. A Séraphine érdemelte ki a legjobb forgatókönyvnek, operatőri munkának, filmzenének, díszletnek és jelmeznek járó Césart is.

A film a XIX. és a XX. század fordulóján élt Séraphine de Senlis festőnő életét dolgozza fel.

A párizsi Théatre de Chatelet színházban péntek este osztották ki - immár 34. alkalommal - a díjakat, amelyeket a francia filmes szakma 3500 képviselője húsz kategóriában ítélt oda az előző évben moziba került alkotásoknak.

A nagy esélyesnek tartott, tíz kategóriában jelölt Halálos közellenség alkotói három szobrot vihettek haza. Jean-François Richet megkapta a legjobb rendezés díját, a legjobb férfi alakítás díját pedig Vincent Cassel érdemelte ki a francia történelem egyik legismertebb gengszterének, Jacques Mesrine-nek a megformálásáért. Ez a film kapta a legjobb hangmérnöki munkáért járó Césart is.

A Théatre de ChateletSzintén három Césarral - a legjobb férfi és női reménységért, valamint a vágói munkáért - jutalmazta a Filmakadémia Rémi Bezancon Le premier jour du reste de ta vie (Életed hátralévő részének első napja) című filmjét.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart az izraeli Ari Folman Libanoni keringő című alkotásának ítélte a Filmakadémia. Az önéletrajzi animációs film egy izraeli katona történetén keresztül dolgozza fel a Szabra és Satila palesztin menekülttáborokban 1982-ben történt kegyetlen mészárlás előzményeit és eseményeit.

Az izraeli-francia-német koprodukcióban készült alkotást félmillióan látták a francia mozikban, rendezőjét ovációval fogadta a francia közönség. A legutóbbi Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában bemutatott Libanoni keringőt a legjobb külföldi filmnek járó Arany Glóbusz-díj elnyerése után az Oscar-díj nagy esélyesei között is számon tartották, de ezt utóbbit végül nem nyerte el.

A legjobb adaptáció díját a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát nyert Entre les murs (A falak között) kapta meg, a legjobb dokumentumfilmnek járó Césart pedig a 81 éves Agnes Varda vehette át önéletrajzi munkájáért.

A legjobb első film az író Philippe Claudel Il y a longtemps que je t,aime (Oly régóta szeretlek) című alkotása lett, az abban nyújtott alakításért pedig Elsa Zylberstein kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Césart.

Az est két ünnepelt amerikai sztárja a tavalyi Cannes-i Filmfesztivál zsűrielnöke, Sean Penn és Dustin Hoffman voltak. Az előbbi adta át a legjobb filmnek járó César-díjat, azt utóbbi pedig Emma Thompson angol színésznőtől vehette át a tiszteletbeli Césart. Elie Semoun humorista az Aranyoskám Dorothyjának beöltözve - ami Dustin Hoffman egyik legsikeresebb szerepe volt - köszöntötte a 71 éves amerikai színészt. A kétszeres Oscar-díjas művészt csütörtökön avatta a francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének tiszteletbeli parancsnokává Christine Albanel kulturális miniszter.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó