Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tanulmányait a párizsi konzervatóriumban végezte, 1969 óta a párizsi Music-Research mûvészeti csoport tagja. 1971-ben jelenik meg elsõ kislemeze a La Cage, ezt egy év múlva követi a Deserted Palace címû alkotás. Ezek a kezdeti, útkeresõ próbálkozások nem arattak sikert. 1975-ig fõleg film és színházi zenéket komponál illetve dalokat ír Francoise Hardy számára. Egy évre rá jelenik meg az Oxygene, mely az akkor már ismert film és színházi zeneszerzõt a szupersztárok közé emeli.

Az Oxygene példa nélkül álló nemzetközi sikert ért el, zenei szerkezetével és hangszerelési formáival valóságos zenei forradalmat indított el a popzene történetében. A korongról két szám is felkerült az angol toplistáktra. 1978-ban jött a folytatás az Equinoxe amely szintén hatalmas sikert arat. Ekkor kezdi el szabadtéri koncertjeinek sorozatát melyek egyedülálló showmûsorok is egyben. 1979-ben a francia forradalom évfordulóján a párizsi Concorde téren koncertezett, ami egyben hatalmas technikai újítás is volt, hiszen addíg soha nem hangosítottak be ekkora területet: szinte egész Párizs élvezhette a koncertet. Hatalmas videokivetítõket helyeztek el a város több száz pontján, lézersugarak háromdimenziós effekteket és animációkat rajzoltak, az éji égboltot tüzijáték világította be.

Mindezt az általa elkészített zenére koreografálták meg. A koncert nagyságát és látogatottságát tekintve Jarre Elvis Presley, a Beatles és a Rolling Stones után bekerült a Guiness rekordok könyvébe. Õ volt az elsõ európai popmûvész aki koncertet adott Kínában (1981), a Magnetique Fields címû lemeze bemutatóturnéján. 1983-ban a Victoires de la Musique festiválon övé lett "Az év show-ja" és "Az év legjobb albuma" elnevezésû díj. 1986-ban, 1989-ben és 1991-ben New age kategóriában Grammy díjat kapott. 1990 július 14-én Jarre és ötven zenésztársa egy gigantikus, piramis alakú színpadon koncertet adott, ahol a beszámolók szerint több mint kétmillió ember gyûlt össze, a Grande Arche és a Diadalív között.

Ugyanebben az évben jelent meg az En Attendant Cousteau címû konceptlemeze, amit a legendás természetvédõ és tengerbiológus, Cousteau kapitány tiszteletére írt. 1995-ben Jarre a francia kultúrális minisztérium és az UNESCO felkérésére a párizsi Eiffel torony elõtt adott koncertet. 1997-ben Magyarországon is bemutatkozott. Lemezei között található egy rendkívül érdekes ritkaság: 1983-ban kinyomtak egy korongot Music For Supermarkets címmel, de csupán egyetlen példány készült belõle. Mint ilyen esetben az történni szokott, a lemez aukción kelt el 10.000 dollárért. 1997-ben megjelent lemezén az elsõ korong zenei témáit dolgozza fel újra, de immár egy új zenei dimenziót és évszázadot vetítve elõre. Az ezt követõ lemezei már kevésbé népszerûek, de elmélyült és kifinomult zenei anyagot tartalmaznak. Érdekességük, hogy a zenei téma kifejtése helyett, inkább a téma "kerülgetése", körüljárása válik a legjellemzõbb vonássá.

Nagylemezek:
Oxygene (1976)
Equinoxe (1978)
Magnetic Fields (1981)
China (1982)
Zoolook (1984)
Rendez-vous (1986)
Revolutions (1988)
En Attendant Cousteau (1990)
Images (1991)
Chronologie (1993)
In Concert Houston&Lyon (1994)
Live (1994)
Concerts In China Vol. 2 (1994)
Oxygene 7 - 13 (1997)
Odyssey Throgh 02 (1998)
Metamorphoses (2000)
Geometry Of Love (2003)

(Forrás: literatura.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó