Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

1700. szeptember 15-én Párizsban elhunyt André Le Nôtre, a 17. század egyik leghíresebb kertépítője, a lenyűgöző versailles-i parkrendszer megteremtője.

Andre

A párizsi születésű André Le Nôtre nem véletlenül lett kertész, már apja is a Tuileriák kertjének elsőszámú ápolója volt. A fiú - apja jól kitaposott nyomdokain haladva - 16 éves korától hat éven át kertépítést és növényápolást tanult.

Az ifjú Le Nôtre olyannyira tehetségesnek bizonyult, hogy még csak 22 esztendős volt, amikor XIII. Lajos francia király testvére, Gaston 'leans főkertészévé tette. Ezt követően sorra érkeztek hozzá a csábítóbbnál-csábítóbb megbízások. 1645-ben a királyné fontainebleau-i birtokának rendbetétele várt rá, négy évvel később pedig már a Tuileriák kertjének ápoltságáért felelt.

versailles André Le Nôtre

1661-ben készült el Château du Vaux-le-Vicomte parkjával, amit Nicolas Fouquet pénzügyminiszter megbízására készített. A nagyszabású átépítési munkát 18 ezer ember bevonásával végezte. Az építési munkák befejeztével a pénzügyminiszter 3 napos ünnepség sorozatra invitálta a királyt és az udvart. XIV. Lajost a park és a pompa elbűvölte, de haragra is gerjesztette, mert igazolva látta korábbi gyanúját, pénzügyminisztere állandó intrikái mellett az államkasszát is dézsmálja. A Napkirály távoztával Fouquet a börtönbe, André Le Nôtre pedig Versailles-ba költözött, hogy ott olyan kertet tervezzen, amelyhez hasonló még sohasem volt a világon.

Vaux-le-Vicomte-i kastély

André Le Nôtre életének legnagyobb szakmai kihívásával 1662-ben találta szembe magát: a versailles-i kastély körül egy csodálatos park létrehozásával bízták meg. A kertépítés folyamata három nagyobb szakaszban zajlott, összesen 25 évig tartott. A különböző teraszokkal, filegóriákkal, szökőkutakkal, szobrokkal, különleges növényekkel és kápráztatóan szép bokrokkal díszített park Európa egyik legszebb és legnagyobb kertjévé fejlődött. Napjainkra viszont a többszöri átépítés és az új növényfajták beültetése miatt a kastély parkja nagyrészben már megváltozott.

versailles

Az 1700. szeptember 15-én, 87 éves korában elhunyt kertépítő nevét azonban nemcsak a fontainebleau-i és a versailles-i park tette halhatatlanná, a főkertész a trianoni, meudon-i, chantilly-i és a saint-germain-i kerteken is otthagyta kéznyomát.

Forrás: National Geographic

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó