Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1931. október 25-én született Párizsban Annie Girardot francia színésznő, filmszínésznő. Eredeti szakmája ápolónő volt, húszévesen iratozott be a párizsi Conservatoire színész szakára, diplomáját 1954-ben kapta meg. Tanulmányai végeztével a Comédie Francaise szerződtette, a társulatnak három évig volt tagja.

Közben rádiós és tévés szerepeket is vállalt, sőt éjszakai klubokban is fellépett.

1956-ban állt először kamera elé, ettől kezdve sokat foglalkoztatták, főként úgynevezett közönségfilmekben. A nemzetközi sikert 1960-ban Luchino Visconti Rocco és fivérei című filmje hozta meg a számára, az azóta klasszikussá vált alkotásban Nadját, a prostituáltat játszotta - filmbeli partnerével, Renato Salvatorival később a való életben házasságot kötöttek.

Girardot későbbi munkáira jellemző, hogy sokat és válogatás nélkül forgatott. Számtalan könnyed hangvételű vígjátékot vállalt el (A hölgy nem iszik, nem dohányzik, nem flörtöl, csak fecseg, Nem zörög a haraszt..., Ellopták Jupiter fenekét), de szerepelt fajsúlyosabb mondandójú filmdrámákban is (Egy rendkívüli nő, Dillinger halott, Mindenkinek a maga keresztje). Neve vonzotta a közönséget, vibráló, temperamentumos, élénk eszű, csipetnyi humorral is megfűszerezett asszonyfigurái még ma is népszerűek.

Magánéletét és későbbi szakmai pályafutását egyaránt hullámhegyek és -völgyek jellemezték. Férjével néhány év után külön útra tértek, de Salvatori 1988-ban bekövetkezett haláláig hivatalosan nem váltak el. Girardot próbálkozott saját filmstúdió alapításával is, de az ügyletnek rövid idő múlva pénzügyi bukás lett a vége. Ötvenévesen kalandba bonyolódott egy nála sokkal fiatalabb zeneszerzővel, akivel revüszínházat alapítottak: a románcnak gyorsan vége lett, az adósságokat a színésznő hosszú évekig nyögte.

A kilencvenes években megtalálták a korának megfelelő asszonyszerepek. 1996-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó César-díjat kapta Claude Lelouch huszadik századba helyezett Nyomorultak című filmjében nyújtott alakításáért. A díjátadó ünnepségen sírással küszködve mondta: "Látjátok, még nem haltam meg!" Kiállhatatlan vénasszonyt játszott Isabelle Huppert oldalán a Zongoratanárnőben, amely Elfriede Jelinek azonos című regényéből készült, a halál gondolatával barátkozó, idős hölgyet alakított a Parázsló kor című kanadai-francia produkcióban. A színházhoz sem lett hűtlen. Párizsban évekig játszották Daniel Soulier A Zambezi vízesés című drámáját, amelyben egy ellenszenves anya szerepében nyűgözte le a közönséget.

2006-ban került nyilvánosságra, hogy Alzheimer-kórban szenved, 2011. február 28-án halt meg Párizsban. (mti)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó