Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

“A divat változik, a stílus örök” – jelentette ki öntudatosan Coco Chanel, amikor még sokan kinevették, mert másként alkotott, mint a többiek. 

Coco Chanel 1883. augusztus 19-én született Saumurban, Gabrielle Bonheur Chasnel néven. Igen, Chasnel, a híres divatmárka egy kis elírás. Coco születésekor az anyakönyvvezető kifelejtette az s betűt, amit Coco sosem javíttatott ki. Igaza lett.

Születési nevén Gabrielle Bonheur Chasnel, árvaházi évek után nagynénjei neveltek. Az 1900-as évek elején indult Franciaország vidéki kávéházaiból, sanzonénekesnőként boldogította a férfiakat Vichy-ben, jó lehetett, mert a férfiak tartották őt évekig. Egyik támogatóját rávette arra, hogy segítségével megnyithassa első divatüzletét, kalap boltját 1908-ban.

Az idő őt igazolta. Hogy megfejtsük sikere titkát, utazzunk vissza az időben, egészen 1895-ig, amikor Cocót még Gabrielle-nek hívták. Képzeljék el a semmit. De tényleg a semmit. Annak a közepére képzeljenek oda egy árvaházat. Annak az ajtajába pedig egy tizenkét éves kislányt. Közép-Franciaországban járunk, Aubazine-ban. Miután édesanyjuk meghalt, Gabrielle-t, nővérét és húgát az itteni ciszterci apácazárdába adta be az édesapjuk – bizonytalan időre.

Videó magyar felirattal:

A ciszterci rendről tudni érdemes, hogy minél távolabb települtek a lakott területekről, gyakran megközelíthetetlen helyekre építették kolostoraikat. Gabrielle hat évet töltött az apácáknál. Történetünket azért kezdtük itt, mert innen nézve tűnik csak igazán hihetetlennek, mekkora birodalmat épített fel Coco. A rend fekete-fehér uniformisa inspirálta, e két szín – a bézs és a lakk mellett – a Chanel márka védjegyei lettek. Akárcsak a divatház logóját alkotó két egybefonódó C betű, amelyet az aubazine-i apátság rózsaablakainak mintája ihletett. Gabrielle 18 éves korától varrónőnek tanult, aztán énekesnő lett, úgynevezett “café chantant”-okban, azaz zenés kávéházakban lépett fel.

Egy udvarlójának köszönhette, hogy bejutott a felsőbb körökbe és elkezdhetett kalapokat tervezni. Az úriembert Étienne Balsannak hívták. Coco ennek a mondén Monsieur-nek a kastélyába költözött, a szeretője lett. Tehetős pártfogója mutatta be élete nagy szerelmének, Arthur “Boy” Capelnek. Boy vagyonos brit üzletember volt, aki szénszállításból gazdagodott meg az első világháborúban, és temérdek pénzével kész volt felvirágoztatni Mademoiselle Chanel karrierjét.

Coco első kis üzlete (Boy segítségével) Étienne párizsi garzonjában nyílt meg. A Chanel kalapok egyszerűségük miatt váltak híressé. Azok a hölgyek, akik nem szerettek volna a kor általános divatjának megfelelő virágcsokrokkal, tollakkal díszített fejfedőben pompázni, Coco szalonja felé vették az irányt. A kis műhely a Boulevard des Malesherbes 160-as szám alatt működött, a kapualjban. Ma semmi nem emlékeztet a házon az egykori híres lakóra. Igaz, Gabrielle csak egy évet töltött itt. 1910-ben a Chanel-szalon oda költözött, ahol ma is a divatház főhadiszállása van: a Cambon utcába. CHANEL MODES – állt a felirat az üzlet ajtaja felett. Az évek során öt épületet vásárolt meg a divatház a Rue Cambonon, utolsóként az ikonikus 31-es számút.

Később pulóvereket, szoknyákat és kiegészítőket is készítettek. Barátjai segítségével 1914-ben megnyitotta első párizsi butikját. 1916-ban divatszalont nyitott Biarritz-ban, amely 1920-ban Párizsba a Rue Cambon-ra, a Chanel divatház mai helyére költözött.

Coco Chanel a jelenben élt, ruháit a modern és a dolgozó nők számára készítette. Ez persze csak most látszik kézenfekvőnek. Az első világháború után forradalminak számított, hogy a kényelmetlen, merev, fűzős viselet helyett egyszerű és praktikus ruhadarabokat kínált a hivatali munkába állt nőknek. Elsőként dolgozott a konfekcióiparnak a párizsi haute couture tervezői közül.

Chanel zseniális üzletasszonnyá is vált. A bevételeinek java részét a tömegeknek is elérhető, megfizethető kozmetikai termékekből és kiegészítőkből produkálta, míg haute couture darabok forgalom néhány százalékát jelentették csak.

Egy másik videó magyar felirattal:

Nevéhez fűződik a Chanel-kosztüm megalkotása, amely tweed szövetből készült és aranygombos, doboz formájú kabátjához egyenes szabású szoknyája járt. A klasszikus formát, a divatház vezető tervezője, Karl Lagerfeld álmodta újra a 80-as években. A ma oly’ divatos bizsuk viselési ugyancsak Chanel kisasszony érdeme. A hagyományos Chanel-kosztüm elmaradhatatlan kiegészítői voltak az aranygombok, és a kosztümhöz viselhető aranyláncok, gyöngyök. A tökéletes kép része a steppelt, lánc-fülű, vállon hordható kézitáska, és a középmagas sarkú cipő sötétkék, fekete vagy drapp orrbetéttel.

Chanel ötlete nyomán született meg a mára minden magára valamit adó nő gardróbjában megtalálható „little black dress”, azaz a “kis fekete ruha”, amely minden alkalomra tökéletes eleganciát kölcsönöz viselőjének. A fehér és a fekete kontrasztjával mindig fel lehet kelteni a figyelmet. Coco hozta divatba az ingruhát, az estélyi stólát és a rövid női frizurát is, ő vágatta le először a modelljei haját (a sajátja után). A praktikumot ötvözte a stílussal zseniálisan a megjelenés minden területén.

Coco Chanel kardigánt és pulóvert is a nőkre adta, boldogan követték őt a kényelmes élet útján. A divattervezőnő az addig alsóruházat céljára használt jersey anyagot felsőruházati textilként kezdte használni. Az egyik legmerészebb húzása pedig az volt, hogy a női nadrág addig nem létező fogalmát bevezette a köztudatba.

Coco Chanel 1938-ban fáradtságra hivatkozva bezárta boltját és visszavonult. Párizs német megszállása után üzletmenete megszakadt. A II. világháborúban ápolónőként szolgált, majd 1945-ben – egy náci tiszttel folytatott szerelmi kapcsolata miatt Svájcba emigrált. 1954-ben tért vissza Franciaországba és a közéletbe újra. Egy új kosztümtervet mutatott be, gallér nélküli, szegéllyel díszített, kötött kosztümkabátot térdig érő szűk szoknyával.

Soha nem ment férjhez, de olyan híres és gazdag barátai voltak, mint Etienne Balsan gyáros, Arthur “Boy” Capel angol lovaspólós, Dmitrij orosz nagyherceg és a westminsteri herceg. Szeretői értékes ajándékokkal halmozták el, de Coco ettől sem hatódott meg: a műtárgyakat lemásolta és jó pénzért eladta őket. Az öntudatos nő, a párizsi társasági és művészeti élet ismert alakja a westminsteri herceg házassági ajánlatát is elutasította, mondván: hercegné sok van, de Coco Chanel csak egy.

Még élt, amikor 1969-ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n Coco életéről, a címszerepben Katharine Hepburn-nel.

1971 január 10-én halt meg Ritz hotelbeli lakosztályában, magányosan és megkeseredetten.

Forrás: cocochanel

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó