Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Edouard Manet1832. január 23-án született Párizsban Edouard Manet francia festő, grafikus, aki először emelte a hétköznapi tárgyakat és élethelyzeteket a művészi ábrázolás szintjére átmenetet képezve a realizmus és az impresszionizmus között.{nomultithumb}

1832. január 23-án született Párizsban egy tehetős jogászcsaládba. Anyja Eugénie-Desirée Fournier a svéd koronaherceg Charles Bernadotte keresztlánya volt. Apja komoly jogi karriert tudhatott maga mögött, ezért fiára is hasonló elvárással tekintett. Manet festészet iránti érdeklődését nagybátyjának köszönhette, aki rendszeresen magával vitte a Louvre-ba. Biztatására rajztanfolyamra is beiratkozott, ahol megismerkedett és életre szóló barátságot kötött Antonin Prousttal, a későbbi szépművészetekért felelős miniszterrel. Apja még ekkor sem adta fel a reményt, hogy fiából tisztességes kenyérkeresőt faragjon, ám amikor Manet kétszer is megbukott a tengerésztiszti vizsgákon, a családnak be kellett látnia, a fiúból festő lesz.

Tanulóidejét a történelmi témájú képeiről híres Thomas Couture irányítása alatt töltötte, és utazásokkal tarkította. Így jutott el Németországba, Itáliába és Hollandiába, s közben egy életre beleszeretett Diego Velázquez és Francisco José de Goya képeibe. 1856-ban nyitott önálló stúdiót, majd a részleteket leegyszerűsítő Az abszintivó című képe révén vált ismertté és egyben botrányhőssé, hiszen rendszeresen választott olyan merész témát, amelyet kora közönsége értetlenséggel fogadott. Az alkoholizmus, a koldusok, énekesek, kávéházi jelenetek ábrázolása megbotránkoztatta az emelkedett témákhoz szokott közönséget. Korai munkáinak egyike a nagy vihart kavart Reggeli a szabadban, melynek kiállításához az akadémiai művészetet képviselő párizsi Szalon nem járult hozzá, végül pár napig mégis láthatta a közönség, mert a III. Napóleon nagylelkűen engedélyezte, hogy a Visszautasítottak Szalonja bemutassa.

A női test sajátos felfogású ábrázolása miatt került újra a figyelem és a viták kereszttüzébe, amikor 1863-ban kiállította az Oympiát. A képen egy a kor elvárásaitól gyökeresen különböző, vékony, kihívó tekintetű kurtizán látható, erős szexuális kisugárzással. Pablo Picasso, Paul Gauguin, Gustave Courbet, Paul Cézanne, és Claude Monet azonnal korszakalkotó jelentőségűnek nevezték a munkát technikája és témaválasztása miatt.

Legtermékenyebb korszaka az 1860-as évek végére tehető, művészete egyre szélesebb körben vált elfogadottá. 1863-ban feleségül vette egykori zongoratanárnőjét és több mint tíz éven át hű szerelmét, Suzanne Leenhoffot.

Az 1870-71-es porosz-francia háborúban hadnagyként szemtanúja volt Párizs ostromának, s bár műtermét szétdúlták, képeit sikerült megmentenie. 1874-től évekig együtt dolgozott Claude Monet-val a Szajna partján. Leginkább ezeket az éveket tartják Manet impresszionista korszakának. Képei a Csónakban, az Argenteuil és a Monet csónakban a plen air modorában készültek.

Hamarosan visszatért legkedvesebb témájához, a szobabelsőkhöz és vendéglői, kávéházi életképekhez (Álarcosbál az Operaházban, a Zola regénye ihlette Nana, A Folies-Bergeres bárjában).

Élete utolsó éveiben szifilisz és lábszárfekély kínozta, bal lábát amputálni kellett. 1883. április 30-án Párizsban bekövetkezett halála után, 1884-ben az École des Beaux Arts Manet-kiállításán műveit Émile Zola méltatta. (mti)

 

 

 

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó