Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1983. január 27-én halt meg Louis de Funès francia színész, komikus, sokunk kedvence, a nagy nevettető.

Több mint százharminc filmben szerepelt a mimikájával, grimaszaival, gesztusaival lebilincselő élményt nyújtó filmszínész. Annak ellenére, hogy szinte kizárólag vidám szerepekben, vígjékokban láthattuk, mindig vágyakozott a komoly szerepekre, és élete második felében(1980-ban) teljesült álma, eljátszhatta Moliere A fösvény című drámájának főszerepét.

Eredeti neve Louis Germain David de Funès de Galarza volt, és spanyol nemesi család leszármazottjaként született 1914. július 31-én. Nem úgy indult pályafutása, hogy sikertörténet lesz a vége: kiváló volt a zenei érzéke, a rajzot is szerette, végül bárzongorista lett.

A Horgász a pácban című film volt első igazi sikere, ezt is felülmúlta azonban az 1964-ben indult csendőrsorozat, melynek első epizódjának A Saint Tropez-i csendőr volt a címe. „A francia komédia új csillagának” nevezte a film után Funèst Fernandel, a másik nagy nevettető.

Ludovic (Lütyő) felügyelő, majd a Fantomas-sorozatban Juve felügyelő a televíziónézők kedvencévé vált esetlenségével.

1965-ben forgatták Az ügyefogyott című filmet, melyben partnere André Bourvil volt. A párost a Time Magazin Stan és Panhoz hasonlította. Az 1967-es Az Egy kis kiruccanás című film a francia mozik legnagyobb kasszasikere volt egészen 1998-ig, akkor a Titanic megelőzte. Bourvil legjobb barátja lett, halála megrendítette, de talpra állt, és nagyot alakította a Jákob rabbi kalandjaiban és az Oscar című filmben is.

Jákob rabbi kalandjai (teljes film)

Louis de Funès 1975-ben szívinfarktust kapott, ezért egy időre abbahagyta a színházi munkáit, no meg a filmezést is. A Szárnyát vagy a combját forgatásakor egy orvos is a forgatócsoport tagja volt, hogy vigyázzanak egészségére.

Utolsó filmjét, a Csendőr és a csendőrlányokat 1982-ben forgatta. 1983. január 27-én szívrohamban hunyt el.

Ami a magánéletét illeti. Kétszer nősült, második felesége Guy de Maupassant unokahúga volt. Első feleségétől egy, a másodiktól két fia született. Olivier Pierre könyvet írt róla.

Kitüntetései:

A Francia Becsületrend lovagja - 1973

Tiszteletbeli César-díj - 1980 és posztumusz 1993

(forrás: hir24)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó