Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Pierre Cardin pályája az ötvenes években indult, s a hatvanas évek elején már világszerte ismert név volt. A sokoldalú tervezõ nemcsak a közelgõ kerek évfordulón számíthat komoly kitüntetésekre: szinte minden rangos szakmai, állami és közönségdíjat megkapott az elmúlt évtizedekben, amirõl álmodhatott.

SZABÓINASBÓL ELSÕ SZABÓ

A kis Pierre mindössze négy éves volt, amikor olasz földmûves szülei áttelepültek Franciaországba, a Loire-menti Saint-Etienne-be. Tíz évvel késõbb a becsvágyó kamasznak semmi kedve sem volt a régi családi hagyomány folytatásához, egészen más foglalkozást választott. Alig tizennégy évesen szabóinasnak állt. Korán megtette az elsõ lépést a kifutók csillogó világa felé. 1944-ben már Paquin mûhelyében dolgozott. Megismerkedett Christian Bérard-ral, Cocteau: A szépség és a szörnyeteg c. filmjének jelmeztervezõjével, s részt vett a csodás kosztümök elkészítésében. Fölényes mesterségbeli tudásának köszönhetõen 1946-tól Dior-ház elsõ szabója lett.

 SAJÁT DIVATHÁZ PÁRIZSBAN

Dior gálánsan segítette felfedezettje karrierjét, amikor az ambíciózus fiatalembert bemutatta néhány nagyvilági hölgynek és színházi producernek, akiknek felkéréseit egy-egy estély, bál, balett vagy színdarab kosztümjeinek elkészítésére õ maga már nem tudta vállalni. Jószívvel ajánlotta nekik az ifjú Cardint, aki mindenki megelégedésére teljesítette az alkalmi megbízásokat. Emellett számos kabátot és kosztümöt készített - egyéni szabásmintái alapján. Újszerû kreációival hamar híveket szerzett. 1950-ben már megengedhette magának, hogy saját divatházat nyisson Párizsban, a Rue Richepance-on.

EGY ÉVTIZED ALATT ELJUTOTT A VILÁGHÍRIG

Pierre Cardin neve divatháza megnyitása után egy évtizeddel már a világ minden táján jól csengett. A tervezõ 1953-ban mutatta be elsõ kollekcióját, s egy évvel késõbbi átlátszó ruháival alaposan - és kellemesen - meglepte rajongóit. Barátjának, André Olivernek nagy szerepe volt abban, hogy a jelmezektõl végleg a divat felé fordult. 1957-ben százötven darabos nappali és esti kollekciót tervezett. Ebben az évben járt elõször Japánban, ahova azóta is rendszeresen visszatér, tanárként, üzletemberként, az Unesco béke-nagyköveteként és divattervezõként egyaránt. 1959-ben a párizsi boulevard Hausmann-on található Printemps nagyáruházban ún. "corner"-t, a Cardin-márkának fenntartott helyet kapott, s itt nagyszabású bemutatót rendezett. 1960-tól bevezette a nevéhez fûzõdõ licensz-rendszert. Húsz évvel késõbbi adatok szerint már közel hatszáz licensz-szerzõdése volt, s a szám azóta is folyamatosan nõ.

AZ UTCÁRA VITTE A DIVATOT

Cardin hamar rájött, hogy az haute couture önmagában nem elég a boldoguláshoz. Üzleteket nyitott "Eve" és "Adam" néven, melyek teljes készárukínálata a Cardin-divatházból került ki, vagyis piacra dobta a "magas divat"-ot - az "utca embere" számára is elfogadható áron.

 FOLYTONOSSÁG ÉS VÁLTOZÁS

Kollekcióiban a férfiak és nõk mellett mindig gondolt a gyerekekre is. A Diornál megismert régi világot kreatívan ötvözte a fiatalok által megálmodott jövõvel. Terveiben a nagyvilágiság a futurizmussal keveredett.

PARFÜMÖK, BÚTOROK, KEGÉSZÍTÕK KÖVETHETETLEN SOKASÁGA

Nehéz lenne felsorolni azon termékek hosszú sorát, melyek manapság a Pierre Cardin-márkát és stílust népszerûsítik Monte Carlótól Tiranáig. Az általa tervezett különbözõ kiegészítõk - sálak, ékszerek, parfümök és bizonyos értelemben a bútorok is - a divathoz tartoznak, a festmények és szobrok viszont már a mûvészet részei, melynek Cardin mindig is lelkes támogatója volt: a hetvenes évek elején a Champs-Elysées-n megnyitotta megnyitotta az Espace Cardin Galery-t. A fiatal képzõmûvészeket, festõket, szobrászokat, grafikusokat és tervezõket támogató mûvészeti központ tavaly ünnepelte harmincadik születésnapját.

 ÉTTEREMLÁNC ÉS BUTIKOK A VILÁG MINDEN TÁJÁN

Cardin legalább annyira profi üzletemberként, mint tervezõként. 1981-ben megvásárolta a ragyogóan felújított Maxim's de Paris-t. Az elegáns étterem neve márkanév lett, mely alatt éttermek, butikok és a legkülönbözõbb termékek sokasága fut. Maxim's éttermek nyíltak Brazíliától Kínáig, butikok pedig nemcsak Nyugat-Európában és a tengerentúlon, hanem az akkori "keleti blokk" országaiban, így nálunk is. 1991-ben Cardin látványos divatshow-t rendezett a moszkvai Vörös-téren, kétszázezer lelkes nézõ elõtt. Akkoriban Mihail Gorbacsov és felesége, Raisza is a híres tervezõ legújabb kreációiban parádézott, melyek/ben/ a politikai megbeszéléseken is nagy sikert arattak.

 DIPLOMATAKÉNT IS SIKERES

A tekintélyes, számos elismerésben részesült - többek között a divat Oscar-díjával is kitüntetett - Cardin tíz éve mondhatja magát az UNESCO béke-nagykövetének. A megtisztelõ feladat ellátásakor remekül kamatoztatja diplomáciai érzékét, intelligenciáját, ismertségét és ismeretségeit, hiszen számos sztárral és világhírû személyiséggel jó barátságban van. Egy biztos: rajta kívül nincs a világon még egy béke-diplomata, aki egyedül irányít egy hatalmas divatbirodalmat, ráadásul bármikor saját kezûleg meg tud rajzolni, ki tud szabni és meg tud varrni egy ruhát - a legmagasabb színvonalon. (Dúl Sára)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó