Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Úgy mondják, a francia nyelv tanulása maratonfutás nem pedig egy sprint. (Apprendre le français est marathon et non pas un sprint.)

A franciát tanulók gyakran mondják:
– Ugyanazon a szinten ragadtam.
– Nem értem, mit mondanak a franciák.
– Képtelen vagyok elsajátítani a nyelvtant.
– Nincs időm gyakorolni.
– Fogalmam sincs, hogyan javítsam a franciámat.

Ilyenkor jönnek a tanácsok:
– Hallgassunk francia beszédet, olvassunk, ismételjünk.
– Ne használjunk szókincslistát, hanem egész mondatokat.
– Beszéljünk franciául valakivel.
– Legyünk következetesek és kitartóak a tanulásban.

A francia nyelv tanulása során elengedhetetlen a natív francia beszéd hallgatása a sikeres szóbeli megértéshez; hogyan ejtik ki a szavakat, hogyan kell artikulálni, hová kell a hangsúlyt helyezni a mondatokban.
Ma már számos lehetőség adott az Interneten, hogy akár podcastok, akár videók segítségével edzésben tartsuk magunkat.

Az olvasás is nagyon fontos egy új nyelv elsajátításához. Az olvasás – legyen az újságcikk vagy könyv – segítségével bővíthetjük szókincsünket, gyakoroljuk a nyelvtani szabályokat és ezáltal jobban megértjük a nyelv szerkezetét.
Tudományosan bizonyított tény, hogy az ismétlések segítségével könnyebb elsajátítani a kiválasztott nyelvet, mert a hangok kiejtése rögződik az agyban.

Keressünk egy számunkra megfelelő módszert.

Ma már ingyen és szabadon választhatunk hanganyagokat az Interneten. A legjobb, ha érdeklődésünknek megfelelő témát választunk, így nem válik unalmassá, gyötrővé a tanulás.
Jó és mindenkinek egyaránt megfelelő módszer nem létezik. Minden ember más, másként tanul. Vannak, akik podcastokat hallgatnak, mások inkább francia filmeket, videókat néznek, megint mások szívesebben olvasnak francia nyelvű könyveket.
Mindegyik módszer alkalmas nyelvtanulásra, de egyénileg kell kiválasztani az adott személy számára legjobb módszert.

Jól töltsük az időt a tanulással

Egyetlen tanulási módot válasszunk, és azt kövessük rendszeresen. Kerüljük a zavaró tényezőket, nyugodt környezetben tanuljunk.
Koncentráljunk egy meghatározott témára és ne tegyünk mást. Például: tanuljuk az új szavakat fél órán keresztül, de ne akarjunk nyelvtant, ragozást és szavakat tanulni ugyanebben a fél órában.

Mindenki tudja, hogy a szövegkörnyezet nagyon lényeges!
Tanuljunk szavakat szövegkörnyezetükkel együtt (egyszerű mondatok, kifejezések). Nem elegendő a szavak ismerete, azok alkalmazását kell elsajátítani.

Szavak tanulásakor sokkal könnyebb a kontextusra koncentrálni, mert agyunk jobban megőrzi az információt, ha összefüggésekbe helyezzük. Ez a hatékony módja annak, hogy elkerüljük a nem vagy alig használt szavak tárolását, és megtanuljuk a leggyakrabban használt szavakat, kifejezéseket.

Mindig olyan témát válasszunk, amely érdekel bennünket: ez lehet, sport, konyhaművészet, divat, foci, természet, stb…

Keressünk egy franciául beszélő partnert.

Saját tapasztalat – és ebben mások is megerősíthetnek –, hogy a franciák nagyon segítőkészek az anyanyelvüket tanulókkal szemben. Nem kell aggódni, ha még szűkös a „vocabulaire”, használjuk ki annak minden szavát beszélgetéseink során. Az első mondatok önbizalmat adnak és a beszélgető partner készen áll arra, hogy segítsen.

Minden nap ismételjünk

A francia nyelv tanulásának kulcsa a rendszeres és ismételt tanulás. Naponta negyed vagy fél óra tanulás elég ahhoz, hogy apránként javítsunk franciánkon.

Hogyan tanuljunk meg franciául gondolkodni?

Ez egy nagyon fontos lépés a tanulás folyamán. De megtanulható! Hogyan?
Néhány tipp:
– Nézz körül, és nevezd meg azokat a dolgokat, amelyeket ismersz. Amelyeket nem, keresd meg és tanuld meg ezeket.
– Ha ez már uncsis, írd le a látott dolgokat egy kicsit részletesebben: pl.
la chaise
la chais est grande
la grande chaise se trouve devant la télévision
stb

– Beszélgess magaddal; képzelj el egy barátoddal történő csevegést és valósítsd meg.
– Használj egynyelvű szótárt. Nagyon sokat segít a szavak, kifejezések memorizálásában. Ha nem röstellsz időt szánni rá, keresd meg egy-egy szó szinonimáját és ellentett értelmű megfelelőjét. Próbálj meg elmondani egy mondatot többféleképpen.
Par exemple:
Voilà ... [une grande chaise] (mais je ne souviens plus son nom) … un type de siège qui est destiné à ce qu'une personne s'assoie dessus.

– Írd le a napi teendőidet franciául. Vagy készíts bevásárlólistát franciául. Írj francia nyelven recepteket. Vagy állítsd át az Internetet francia nyelvre. Olvass francia újságokat…
– Válassz valamit, amit szeretsz csinálni, és azt csakis franciául tedd. Ez lehet főzés, sport, természetjárás, horgászat, múzeumlátogatás, stb. … Mindez ösztönözni fog, mert kedvenc elfoglaltságod , ráadásul bővíti a szókincset is.

– Összegezd a napot franciául. Akkor hatékony, ha rutinná válik, és nem utolsó sorban önbizalmat ad a további tanuláshoz.

Ha van kiegészítenivalód, hozzászólásban tedd meg. Minden ötlet, javaslat javunkra válik!

Forrás: Francia nyelv
Képek: Internet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó