Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1. Válasszon emberközpontú, családias nyelvstúdiót. Ha nem volt meggyõzõ az elsõ benyomása, gondolkozzon el rajta, hogy jó helyen jár-e.

2. Keressen olyan nyelvstúdiót, ahol képzett, lehetõség szerint anyanyelvi tanárok várják.

3. A nyelviskola kiválasztásánál érdemes utánanézni, milyen alternatív segítséget - könyvtár, konferenciákra, kiállításokra való kijutás - tudnak nyújtani.

4. A szintfelmérésnek kulcsfontosságú szerepe van. Mind az írásbeli, mind a szóbeli tudást fel kell térképezni.

5. Mindig jelezze, ha úgy érzi, hogy nem a megfelelõ csoportba került.

6. Tûzzön ki rövid és hosszú távú célokat, legyen kialakított idõterve.

7. Fontos a tudásnak, életkornak és érdeklõdésnek megfelelõ tankönyv kiválasztása, amelyet érdemes testre szabott tananyaggal kiegészíteni.

8. A motiváció rendkívül fontos. Mindig jusson eszébe, miért tanulja a nyelvet, képzelje el, hogy már idegen nyelven beszél. Óráról órára vigyen magával kérdéseket saját érdeklõdési körébõl.

9. Ne féljen a hibáktól: ez a tanulási folyamat természetes része. Sokan nem hajlandók megszólalni addig idegen nyelven, amíg nem használják magabiztosan. De hogyan tanulna meg jól beszélni, ha egyáltalán nem beszél? Gyakoroljon minél többet éles helyzetekben. Ne ijedjen meg, ha egy külföldi útbaigazítást kér az utcán.

10. Hasznosítsa korábbi nyelvtanulási tapasztalatait, fedezze fel a rokon vonásokat korábban tanult nyelvekkel vagy akár anyanyelvével.

11. A hangos vagy félhangos tanulás is hasznos. Mindig mondja ki hangosan a szavakat, amikor memorizál vagy szöveget alkot. Ez nem csak a kiejtésben, hanem a nyelv elsajátításában is segít.

12. Szókincse bõvítéséhez használjon változatos módszereket, például kártyákat, képeket vagy olvasson idegen nyelven rövid, könynyedebb hangvételû írásokat, novellákat, újságcikkeket. Tanuljon vicceket, dalszövegeket.

13. A szavakat ne önmagukban memorizálja. Hatékonyabb, ha egy fõnévhez kapcsol például egy igét is, egy melléknévhez hozzáteszi az ellentétét, vagy találó, a mindennapokban szükséges kifejezésekbe, mondatokba ágyazza az új szavakat.

14. Ne essen abba a hibába, hogy egy ültõ helyében bemagol rengeteg szót. Inkább tanuljon meg naponta 20-25 új szót, ez sokkal eredményesebb módszer.

15. Maximális ráfordítással és odafigyeléssel végezze a feladatait. Ne hagyja, hogy valami rosszul rögzüljön, mert a késõbbiekben nehéz lesz korrigálni, és vigyázzon a típushibákkal.

16. Újra és újra vegye át, amit korábban tanult. Lehet, hogy úgy érzi, bizonyos tananyag már semmi újdonsággal nem járhat, majd meglepetten tapasztalja, hogy a korábbi dolgok új perspektívába kerülnek.

17. Mindig rendszerezze a korábban tanultakat - ne csak a könyvespolcokon, hanem a fejében is.

18. Rendszeresség: mindennap tanuljon, még ha csak 5-10 percet is tud rászánni. Kis nyelvszókártyákat lehet a buszon is nézegetni, idegen nyelvû CD-t a kocsiban hallgatni.

19. Olvasson kétnyelvû könyveket. Ezek nem csak hasznosak, kényelmesek is, hiszen míg az egyik oldalon idegen nyelven, a másikon anyanyelvén találja meg a szöveget.

20. Nézzen feliratos filmeket, hallgasson külföldi zenét, vagy csak ültesse át a nyelvet hétköznapi szituációkba.

21. Kösse össze a kellemest a hasznossal: szervezzenek a csoporttársakkal közös programokat, osszák meg egymással tapasztalataikat.

22. Az internet fontos segédeszköz a tanuláshoz. Bármilyen nyelvi szinten is álljon, rengeteg hasznos segédanyagot és kiegészítést találhat.

23. Ne csak a nyelvre koncentráljon, próbálja meg minél jobban megismerni az ország kultúráját, szokásait, hagyományait.

24. Tartsa szem elõtt, hogy a legtöbb munkaadó az élõ nyelvhasználatot és a kiváló kommunikációs készséget preferálja.

25. Ügyeljen arra, hogy amikor számot ad tudásáról, akkreditált és államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt kapjon.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó