Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech


La boule de Moulins et son contenu – A Moulins labda és tartalma

Un moyen de transport extraordinaire pendant le siège de Paris. – Egy különös szállítási eszköz Párizs ostromakor.

Cette invention a été utilisée pendant la guerre de 1870-1871. Paris ne peut plus communiquer avec la province car les Prussiens ont coupé les routes, bloqué les voies de chemin de fer et interrompu le télégraphe.

  • Ezt a találmányt az 1870-1871 közötti háború idején alkalmazták. Párizs már nem tud kommunikálni az országrészekkel, mert a poroszok elvágták az utakat, lezárták a vasúti síneket és megszakították a távirat kézbesítést.

On a alors l’idée de placer des lettres dans des boules étanches en zinc que l’on jette dans la Seine en amont Paris. Pourvues d’ailettes pour profiter de la force du courant, elles devaient être récupérées dans un filet tendu en travers du fleuve. Tout le courrier qui devait voyager par ce moyen était centralisé à Moulins, dans l’Allier.

  • Az az ötletük támadt, hogy leveleket helyeztek vízálló cinkgolyókba, amelyeket Párizs felől a Szajnába dobtak. Hogy kihasználják az áramlat erejét, bordákkal szerelték fel és a folyón átfeszített hálóval kellett gyűjtötték őket ezeket. Minden levelet, amelynek ilyen úton utazott, Moulins-ba, Allier-be irányítottak.

La boule pouvait contenir plus de 600 lettres à destination de Paris avec la mention « A paris par Moulins ». La Poste envoya plus de 50 boules entre le 4 et le 28 janvier 1871 mais aucune n’arriva à destination en raison de l’hiver rigoureux. Le gel avait cassé le filet.
Depuis 1871, de temps à autre, une boule est découverte… Une dernière boule a été découverte à Vatteville-la-Rue le 14 avril 1982. Elle contenait 306 lettres.

  • A labda több mint 600 "A paris par Moulins" feliratú levelet tartalmazhatott. A Posta több mint 50 ilyen labdát küldött 1871. január 4 és 28 között, de a zord tél miatt ezek egyike sem érte el célját. A jég szétszaggatta a hálót.
    1871 óta időről időre találnak egy-egy labdát. Az utolsót, amely 306 levelet tartalmazott, Vatteville-la-Rue.nél fedezték fel 1982. április 14-én.


Une petite vidéo :

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=nCAdv0hXO4o

Source: Internet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó