Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

crue - zonage de PPRI de Paris

Párizs sohasem volt híján az áradásoknak: a VI. század óta hatvanöt nagyobb áradást tartanak számon a krónikások. A párizsi nép pedig az 1856-ban épített de l'Alma híd négy hatméteres magas katonafiguráján mérte a folyó állását, de a négy szoborból az 1974-es felújítást követően csak egy maradt meg.
Erről az árvízról szól e kétnyelvű írás.

crue - Zouave1

Párizs lába vízben áll, 1910. január 20. és március 15. között

1910. Párizs, történelme legnagyobb árvízével birkózik.
Az esőzés, amely egész januárban egyre csak erősödik, 1910. január 17 és 20 között éri el tetőpontját és sújtja a Szajna, Párizstól feljebb található mellékfolyóit.
Pedig a századvég tudósai szerint a Szajna semmiféle veszélyt nem jelentett. Ezen jelentések értékelése: megbénult közlekedés, elárasztott pincék és alagsorok, megsüllyedt utcák, megszakdat gáz- és villanyszolgáltatás, több mint 200 ezer párizsi érintett, túlterhelt sürgősségi szolgálatok.

crue - Boulevard Saint Germain

Du 20 Janvier au 15 Mars 1910 , Paris a les pieds dans l'eau

En 1910, Paris fait face à la plus grande crue de son histoire.
Les pluies, qui tout au long du mois de janvier s'intensifient, culminent entre le 17 et le 20 Janvier 1910 et affectent les affluent de la Seine en amont de Paris.
Pourtant pour les scientifiques de la Belle Époque, la Seine ne présentait aucun danger. Bilan de ces prévisions : transports immobilisés, caves et rez-de-chaussée inondés, rues affaissées, électricité et gaz coupés, plus de 200 000 Parisiens directement lésés et services de secours débordés.


crue - Crue de la Seine

A sors iróniája, az esemény akkor következett be, amikor a város hatalmas projektben vett részt, többek között fővárosi és városi szennyvízhálózat fejlesztésében. Néhány hónappal a katasztrófa előtt, senki sem gondolta, hogy Nyugat-Párizs jómódban élő lakói, saját lakásuk ablakán keresztül szállnak majd csónakba saját házaik lábánál...
A külváros sem volt megkímélve. Habár a főváros csak egyetlen áldozatot sirat, ezzel szemben a külváros számos vízbefultat, és több mint 30 ezer - a Szajna vize által ostromolt - házat, mialatt 150 ezer lakos nézi végig a katasztrófa által sújtott házak pusztulását.


crue - La gare Saint Lazare

Ironie du sort, l'événement se produisit au moment où la ville s'était engagée dans des chantiers colossaux, notamment celui du métropolitain et des égouts municipaux. Quelques mois avant la catastrophe, personne n'avait imaginé les habitants des quartiers aisés de l'Ouest Parisien se rendre en barque au pied de leurs immeubles pour pénétrer par la fenêtre dans leurs appartements...
La banlieue n'est pas épargnée non plus. Si la capitale n'a qu'une seule victime à déplorer, il y a en revanche plusieurs noyés en banlieue parisienne, et plus de 30 000 maisons sont assaillies par les eaux de la Seine, tandis que 150 000 habitants voient leurs logements sérieusement sinistrés.


crue - La place de la Concorde

1910. február 18-án, miközben a víz lassan megjelenik az utcákon, a kormány Árvízi Bizottságot létesít. Ez a bizottság fogja kiértékelni a katasztrófát, amely több min 45 napig tartott a fővárosba (január 20: 3,8 m ; január 28 : 8,5 m; február 14 : 5,18 m ; márciusban visszatér a normális szintre). Kiadtak egy - a felső folyásvidékre irányuló - megelőző intézkedést, hogy megakadályozzák az ismétlődést. A munkálatok - amelyek gyakran késlekednek az 1914 -1918-as háború miatt -, végül beindulnak. Nagy tavakat hoznak létre a bizottság javaslatára, hogy féken tartsák a folyó vízhozamát: Pannecière-tó az Yonne mentén (1949) ; az Orient-tó (1966. Champagne-Ardenne) ; Der-Chantecoq-tó (1974) és az Amance-tavak (1990).


crue - Le pont Saint-Louis

Le 18 Février 1910, alors que l'eau disparait lentement des rues, le gouvernement forme une Commission des inondations. Celle-ci fera le bilan de la catastrophe qui a duré plus de 45 jours dans la capitale (3,80 me le 20 Janvier ; 8,50 m le 28 Janvier ; 5,18 m le 14 Février, retour à la normale en Mars). Elle lancera surtout de grands projets de contrôle des flux en amont pour éviter qu'elle se reproduise. Des travaux , dont la mise en oeuvre sera souvent retardée en raison de la Guerre 1914-1918, sont lancés. De grands lacs sont nés de cette commission pour retenir le débit du fleuve : le lac de Pannecière sur l'Yonne (1949), le lac de la forêt 'ient (1966), le lac du Der-Chantecoq (1974) et ceux du Lacs Amance et du Temple (1990).


crue - Lacs Amance et du Temple

Ezek az intézkedések fokozatosan elfelejtetik az árvízveszélyt, amely a múltban rendszeresek volt (1658, 1740, 1802). De a La Seine szakértői szerint, mint Pascal Dugat is, a kockázat nincs teljesen kizárva. A név « crue centennale », száz évenkénti árvíz ( az átlagosan száz évenként előforduló árvízre utal), azt jelzi, hogy egy évszázaddal később másik is előfordulhat. És ez sokkal több kárt okozhat, mint az 1910-es, mert a régió sokkal urbanizáltabb, népesebb és beépültebb.


crue - Paris sous la crue

Ces mesure font oublier progressivement le risque d'inondations, pourtant régulières par le passé (1658, 1740,1802). Mais, selon les experts, comme Pascal Dugat, de l'association La Seine en partage, le risque n'est cependant pas totalement écarté. Le nom même de la crue de 1910, baptisée « crue centennale » (la crue de référence sur un siècle), implique qu'une autre puisse survenir un siècle plus tard. Et elle ferait beaucoup plus de dégâts qu'en 1910, la région étant beaucoup plus urbanisée, peuplée et équipée.


crue - quai-de-grenelle-crue

1910 óta Párizs alaposan megerősítette védelmét: növelte a hidak magasságát, mélyítette a folyó medrét és nagy vízmérnöki munkálatokat valósított meg. A jövőben nagy árvíz esetén az olyan veszélyeztetett múzeumok, mint a Louvre, az Orsay, a Quai Branly az alagsoraikban tárolt felbecsülhetetlen értékű műkincseket a fővárostól északnyugatra lévő Cergy-Pontoise-ba, egy biztonsági létesítménybe szállíthatnák át.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó