Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nyelvtanuláshoz nem elsősorban intelligenciára van szükségünk, sokkal inkább némi lazaságra. Egy idegen nyelv megtanulása egyben kitűnő memóriagyakorlat. Az új szavak memorizálásának folyamatában nagyon fontos, hogy mennyire vagyunk képesek asszociálni, és a már meglevő ismereteinkhez társítani az újakat. A szavak állandó ismételgetésének unalmas módszere mellé, íme még néhány tipp, ami megkönnyítheti a tanulást!

Kapcsolt szavak

A technika lényege, hogy az idegen új szót egy kép kapcsolja össze emlékezetünkben a magyar megfelelőjével. A dr. Michael Gruneborg által tökéletesített módszert számos képes nyelvkönyv alkalmazza, és sokat segíthet a diákoknak abban, hogy megtanulják egy nyelv alapszótárát (átlagban 1000 szót). Állítólag ezzel a módszerrel az alapszókincs akár 10 óra alatt is megtanulható.

A "város-nyelv"

Dominic O'Brien módszere azon a tényen alapul, hogy egy nyelv alapszókincse a mindennapi eseményekhez, tárgyakhoz kapcsolódik, amelyek tipikusan megtalálhatók egy faluban vagy kisvárosban. A tanulónak nem kell mást tennie, csak kiválasztania egy olyan várost, amelyik nagyon ismerős a számára, és azon tárgyakat használni fel az ismeretlen szavak memorizálására, amelyek ott találhatóak. Például a könyvet jelentő idegen szó megjegyzésekor elég, ha a kedvenc antikváriumunk polcának egyik könyvének képével kapcsoljuk azt össze.

Az olyan nyelvek esetében, ahol nagyon fontos a főnevek neme, a módszer készítője azt tanácsolja, osszuk fel képzeletben a várost három olyan részre, amelyekben minden egyes tárgy kizárólag vagy nő, vagy hím, vagy semleges nemű. Hogy megjegyezzük egy főnév nemét, csak a megfelelő városrészben található valamilyen tárggyal kell asszociálnunk, vagyis megjegyezni, hogy melyik városrészhez tartozik. A módszert akkor is alkalmazhatjuk, ha egyszerre több idegen nyelvet tanulunk. Ebben az esetben minden nyelvnek egy külön várost választunk.

A 100 leggyakrabban használt szó

Tony Buzan a Használd a memóriád c. könyvében azt állítja, hogy mindössze 100 szó jelenti a mindennapi beszédben általában használt szavak 50%-át. Megtanulva ezt a 100 szavas magot, egy nagy lépést tehetünk a felé, hogy alapszinten kommunikálni tudjunk ezen a nyelven.

Azonos szavak

Nagyon sok európai nyelvben egyes szavak kisebb-nagyobb eltérésekkel megegyeznek, így leggyakrabban a modern technológiával kapcsolatosak. A televízió szó elég univerzális ahhoz, hogy ne kelljen túl sokat bajlódni vele. De a 'similar' szó hasonlót jelent angolul, franciául és románul is. Csak meg kell jegyeznünk, hogy melyek ezek a szavak, és aztán már csak a kiejtésre kell odafigyelni.

Hasonló jelentésű szavak

A lényeg, hogy próbáljunk az elsajátítandó szóhoz hasonló jelentésű és hasonló hangzású szót találni. Például a franciául az ajtó 'porte', ezt könnyebben megjegyezhetjük, ha eszünkbe jut a 'porta' szó és ehhez kapcsoljuk. Egyeseknek a 'portál' szó is beugorhat, szintén megkönnyítve a szó megjegyzését.

Hasonló hangzású szavak

Nagy segítség lehet, ha azonos betűvel kezdődő, vagy hasonló hangzású szavakat találunk ugyanazzal a jelentéssel, akár más, már elsajátított nyelvekből is. Például a 'morsel' szót biztosan könnyen megjegyezzük, lévén, hogy ugyanúgy kezdődik, mint a morzsa. Ha már tudjuk, hogy angolul az utca 'street', akkor valószínűleg könnyebben megjegyezzük a német 'strasse' szót is - vagy fordítva. Ugyancsak segítség lehet, ha a német kenyeret jelentő szó, a 'brot' megjegyzésekor már tudjuk, hogy az angolul 'bread'.

Gyorskártyák

A megtanulandó szavakat írjuk fel egy-egy papírdarabkára, és ragasszuk rá a tárgyakra, amit jelentenek. Így mindig együtt fog eszünkbe jutni a leírt szó és a tárgy képe. Mondjuk ki hangosan a szót, miközben leírjuk, és akkor is, amikor látjuk a tárgyakra ragasztva.

Szócsere

Egy hétig használjuk kizárólag az idegen szót a magyar helyett. Ez talán kicsit kellemetlen lehet a környezetünk számára, de megéri!

Memória-kapcsolás

Könnyebben emlékezünk valamire, amit átéltünk. Egy egyszerű memória-trükkel könnyen összekapcsolhatunk szavakat és helyzeteket. Elég valami nyomasztó dologra gondolnunk és azt összekapcsolni a megjegyzendő idegen szóval. Próbájuk ki a következőt: tegyük fel, hogy azt szeretnénk megjegyezni, hogy angolul a darab 'piece'. Egy nagy tortára kell gondolnunk, csokimázzal és sok finomsággal, aztán arra, hogy a tortadarabokat levágják és megeszik. Aztán gondoljunk egy éhes gyerekre, aki egy darab tortáért könyörög, és mindeközben koncentráljunk a 'piece' szóra.

Vadászat

Induljunk el a házunk környékén addig keresve, amíg meg nem találjuk a tárgyakat, amiknek a nevét megjegyezni szeretnénk - ha méretük megengedi, gyűjtsük is össze ezeket. Megtalálásukkor tanácsos hangosan is kimondani a megtanulandó szót, főleg miközben felemeljük, és a gyűjteménybe helyezzük a tárgyat. (Közben mosolyogjunk barátságosan a járókelőkre.)

(Gyöngyi Annamária összeállítása)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó